Ismét felütötte a fejét a pestis

Három bubópestisgyanús esetet jelentettek Ulánbátorban.

2023. augusztus 14., 12:37

Szerző:

A Hentij és Szühebátor tartományban jelentett mindhárom esetben a fertőzöttek mormotát fogyasztottak 

– közölte az ország állatokról emberekre terjedő betegségekkel foglalkozó központja (NCZD), hozzátéve, hogy most PCR-teszteket végeznek a diagnózis megerősítésére.

Bár Mongóliában a mormotavadászat illegális, sok helybéli a törvényt figyelmen kívül hagyva mégis ínyencségként fogyasztja az állatot.

Az NCZD szerint a 21 mongol tartomány közül jelenleg tizenhétben áll fenn a bubópestis-fertőzés veszélye.

Mongóliában a rendszeresen kiadott hasonló figyelmeztetések ellenére majdnem minden évben van legalább egy halálos áldozata a bubópestisnek.

A bubópestis bakteriális fertőzés, amelyet rendszerint patkánybolhák csípése terjeszt. A bubópestist viszonylag könnyű felismerni, mivel a betegek testén sötét színű, különböző nagyságú duzzanatok jelennek meg. Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint a betegség halálozási aránya 30-60 százalék között mozog.

(Kiemelt képünk illusztráció. A 2023. június 30-án készült képen egy himalájai mormota (Marmota himalayana) látható az Altun-hegység Nemzeti Természetvédelmi Területén, Kína északnyugati részén, a Hszincsiang Ujgur autonóm régióban. (Cai Yang / XINHUA / AFP))

2024. május 5., 12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).