Moldova kiutasít egy orosz diplomatát

A moldovai hatóságok hétfőn nem engedték belépni az országba Rusztam Minnihanov tatárföldi vezetőt és kíséretét.

2023. április 19., 13:36

Szerző:

Moldova kiutasítja a chisinaui orosz nagykövetség egyik diplomatáját, ez ügyben szerdán behívatták az orosz nagykövetet, hogy közöljék vele a döntést. A moldovai hatóságok hétfőn nem engedték belépni az országba Rusztam Minnihanov tatárföldi vezetőt és kíséretét.

A repülőtéren a Minnihanovot fogadó két orosz diplomata, ahogy azt Daniel Voda moldovai kormányszóvivő elmondta, „helytelenül viselkedett”, ezért repülőtéri, különleges belépő kártyájukat elvették tőlük. Dorin Recean miniszterelnök szerdán a két orosz diplomata mozgási szabadságának korlátozására szólított fel az incidenst követően. Egyben megköszönte a moldovai határőrségnek, belügyminisztériumnak és külügyminisztériumnak az ügyben tanúsított fellépését.

Recean egyúttal megrótta a moldovai parlamentet, valamint a gagauz autonóm terület képviselőházának tagjait, amiért meghívták az orosz állampolgárokat. Úgy vélekedett, hogy a küldöttség azért érkezett, hogy tagjai beavatkozzanak a gagauziai választásokba.

A miniszterelnök szavait bírálta a moldovai kormányhoz tartozó Irina Vlah, Gagauzia vezetője, aki elmondta, hogy 25 éve működnek együtt Tatárfölddel. „Ez a régió sokat támogatott minket. Kaptunk felszerelést kórházak számára, számítógépeket, zenei felszerelést iskolák számára és más dolgokat. Jó kapcsolataink vannak Tatárfölddel, és azok is maradnak. Nem értem, miért hozza összefüggésbe (a kormányfő) Minnihanovot az ukrajnai háborúval”, mondta.

 A tatárföldi vezető azt mondta, hogy a moldovai hatóságok nemkívánatos személynek nyilvánították őt. Egyébként, tette hozzá, a moldovai parlament és a gagauz autonómia képviselőinek meghívására repült Chisinauba, akik nemrég Tatárföldön jártak, és egy nagyszabású közös munkaprogramot vázoltak fel.

Korábban a moldovai hatóságok többször megtagadták orosz művészek, politológusok, tudósok, közéleti személyiségek és újságírók belépését a köztársaságba, emlékeztetett a TASZSZ orosz hírügynökség. Az elutasítást a moldovai határszolgálatnál már megszokottá vált megfogalmazással magyarázták, nem tudták megindokolni az utazás célját.

(Kiemelt képünk k iutasító kéz illusztráció. Fotó: Csanádi Dávid Flanagan)