Különadók miatt perel a Mol Szlovákiában

Pedig eddig nem úgy tűnt, hogy a különadók különösebben zavarnák a magyar olajipari cégóriást.

2023. január 16., 16:08

Szerző:

Beperli a Mol Nyrt. a szlovák államot, amiért 55 százalékos különadót kíván kivetni a magyar székhelyű multinacionális vállalatra is. Az eredetileg beterjesztett tervezet 70 százalékos mértéket állapított meg, ezt időközben alkuk során 55 százalékra módosították. A Mol és szlovákiai leányvállalata, a Slovnaft viszont még ezzel a csökkentett mértékkel sem elégedett, ezért jogi úton kér elégtételt.

Az ügy külön érdekessége, hogy a pert az Egyesült Államokban, washingtoni választott bíróság előtt fogja lefolytatni a Mol, az EurActiv szerint ezzel a Mol és szlovák leányvállalata is az amerikai ExxonMobil példáját követi, akik ugyancsak az Egyesült Államokban perelték az Európai Uniót, ideiglenes energiaipari különadójuk miatt. Ettől várják a sikert a Mol és Slovnaft ügyvédei is.

A Slovnaft szóvivője, Anton Molnár az európai ügyekkel foglalkozó portálnak elárulta, ügyvédeik folyamatosan elemzik a különadó bevezetése körüli szlovákiai kormánykommunikációt, de különösen felkeltette a figyelmüket, hogy Igor Matovič pénzügyminiszter és volt kormányfő nyilatkozatai kiemelték, hogy a magyar tulajdon miatt célozták meg a Molt érdekeltségét.

Az Európai Bizottság minden tagállamnak legalább 33 százalékos különadókulcsot javasolt az energiacégek profitjára, ettől azonban számos ország felfelé tért el: Ausztriában például a különadó mértéke 40 százalék.

(Kiemelt kép: A Mol Dunai Finomítója Százhalombattán, 2022. május 5-én. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.