Terror Kabulban, videó a robbantásról, több mint hatvan halott

Összefoglaltuk, mit tudunk eddig a kabuli terrortámadásokról.

2021. augusztus 26., 20:16

Szerző:

Egymással párhuzamosan robbantott két iszlamista terrorszervezet Kabulban, mindkét elkövető öngyilkos merénylő. A robbantások azután történtek, hogy csütörtök délelőtt az iszlamista terrorszervezet figyelmeztetett több nyugati államot is a támadásra. A bombák az Abbey Gate területét célozták meg, ahol az Egyesült Államok csapatai segítették az afgánok és Afganisztánban élő amerikaiak menekülését. A térségben afgán állampolgárok ezrei várakoztak arra, hogy evakuálási repülőgépeken elhagyhassák az országot a tálib hatalomátvételt követően.

A Twitteren többen is megosztották, hogy az afgán főváros Puli Sukhtab nevezetű negyedében a tálibok egyik járművét is felrobbantották, az esetről kép is készült. Ez már a harmadik csütörtöki robbantás Kabulban.

Sajtóértesülések szerint legalább hatvan halottja és 150 sérültje van a támadásoknak, a sebesültek többségét válságos állapotban szállították kórházba. A Fox News információi szerint legalább 12 amerikai katona meghalt, három pedig megsérült. A közösségi médiában rengeteg videó és kép terjed a támadások áldozatairól, megtekintésük csak erős idegzetűeknek ajánlott.

Alicia Kearns, a brit külügyi és nemzetbiztonsági stratégiai bizottság egyik tagja azt nyilatkozta, hogy sokan megsérültek egy kabuli hotel közelében történt robbantásban vagy tűzharcban. A hotelban az Egyesült Királyság végzi az Afganisztánban élő britek és áttelepítésre jogosult afgánok adminisztrációját. A konzervatív képviselő a Twitteren azt írta, attól tart, a merényletek megakadályozzák a mentéseket. Az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Boris Johnson azt nyilatkozta nemzetbiztonsági tanácsadóival tartott megbeszélése után, hogy a brit csapatok egyelőre folytatják a kimenekítéseket.

Szuhail Sahín és Zabíhulláh Mudzsáhid tálib szóvivők elítélték a terrortámadásokat és közölték, minden megtesznek azért, hogy felelősségre vonhassák az elkövetőket. „Amint megoldódik a repülőtéri helyzet, és a külföldi erők távoznak, nem történik többé ilyen támadás nálunk. A külföldi csapatok jelenléte miatt következhettek be ilyen támadások” – nyilatkozta Abdul Kahár Balhi, a radikális iszlamista tálibok kulturális bizottságának tagja a Habertürk TV nevű török televíziós csatornának.

Egy neve elhallgatását kérő amerikai forrás közölte a Reuters nemzetközi hírügynökséggel: amerikai tisztségviselők határozottan úgy vélik, hogy a támadásokért az Iszlám Állam dzsihadista szervezet helyi ága, az úgynevezett Iszlám Állam – Horaszán Tartomány a felelős. Ez utóbbi azonban nemcsak az amerikaiakkal, hanem a radikális iszlamista tálibokkal is szemben áll. Az Iszlám Állam a tálibokat nem tartja elég radikálisnak és hűnek az iszlámhoz, mivel azok megállapodtak az amerikaiakkal.

(Kiemelt kép: Füst száll a magasba egy robbanást követően a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtéren 2021. augusztus 26-án. Fotó: Vali Szabavun / MTI/AP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.