Minősítette az afrikai szupervariánst a WHO

A WHO közlése szerint a jelenlegi PCR-tesztek képesek azonosítani az omikron vírusvariánst.

2021. november 27., 06:24

Szerző:

Aggasztónak minősítette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a koronavírus új, omikronnak elnevezett dél-afrikai variánsát pénteken – írta az MTI. A szervezet szerint az új variáns gyorsabb mértékben terjedhet más változatokhoz képest.

Az adatokat felülvizsgáló független szakértők zárt ajtók mögött tartott gyűlését követően kiadott közlemény szerint a variáns nagyszámú mutációval rendelkezik, amelyek közül egyesek „aggodalomra adnak okot”. A szöveg szerint az előzetes bizonyítékok alapján az újrafertőződés fokozott kockázata áll fenn ennél a variánsnál a többi, szintén aggodalomra okot adó variánshoz képest.

A WHO közlése szerint a jelenlegi PCR-tesztek képesek azonosítani az omikron vírusvariánst. A hivatalosan B.1.1.529 megjelöléssel nyilvántartott omikronon kívül a SARS-CoV-2 koronavírus további négy variánsát tartják még számon aggodalomra okot adó mutációként, mivel a korábbi vírusváltozatokhoz képest veszélyesebbek, fertőzőbbek, halálosabbak vagy kevésbé lehet hatásos ellenük a védőoltás.

Az először a Dél-afrikai Köztársaságban azonosított variáns nyomán az Európai Unió (EU) és Nagy-Britannia szigorított a határellenőrzésen, miközben a tudósok próbálják megállapítani, hogy az új variáns ellenáll-e a védőoltásoknak. Hasonló lépéseket tett később az Egyesült Államok és Kanada is.

(Kiemelt képünk illusztráció Egy egészségügyi dolgozó fertőtlenítőt fúj egy johannesburgi kórházban. fotó: Emmanuel Croset / AFP)