Mindennapos fenyegetés és terror: ezt jelenti afgán pilótának lenni

Az elmenekült afgán pilóták szerint a tálibok nap mint nap fenyegetik az otthon ragadt szeretteiket.

2021. október 24., 07:04

Szerző:

A Tádzsikisztánba menekült afgán pilóták szerint a tálibok minden egyes nap halálosan fenyegetik az otthon ragadt szeretteiket. A tálibok ezzel akarják elérni, hogy azok az afgán pilóták, akik Tádzsikisztánba menekültek, hazatérjenek – írja a Gandhara.

Az elmenekült afgán katonai pilóták azt állítják, hogy a tálibok hatalomátvételük óta szeretteik életével zsarolják őket annak érdekében, hogy visszatérjenek Afganisztánba. Bár az Egyesült Államok által kiképzett afgán pilóták eddig csak arra vártak, hogy a már elkészült, új dokumentumaikkal az Egyesült Államokba utazhassanak, elmondásuk szerint már nemcsak sajátjuk, hanem családjuk élete a tét. 

Két afgán pilóta, akik egy szanatóriumokban találtak menedéket, október 23-án azt nyilatkozta, hogy a tálibok most arra próbálják kényszeríteni őket, hogy visszatérjenek Afganisztánba. Az egyik afgán pilóta elmondta az RFE/RL-nek:

„fiát Afganisztánban a tálibok megverték és fegyveresek megfenyegették, hogy amennyiben a pilóta nem tér vissza, a fiú az életével fizethet”

– mondta a pilóta. 

Egy másik pilóta arról számolt be, hogy tálib fegyveresek több családtagja otthonában is megjelentek, és a pilóta Afganisztánba való visszatérését követelték. Hozzátette: a tálibok rendelkeznek egy listával, amelyen mind a 143, jelenleg Tádzsikisztánban tartózkodó afgán pilóta neve szerepel. Mindeközben Zabiullah Mudzsahid, tálib szóvivő tagadja, hogy a tálibok fenyegetnék a pilóták rokonait.

„Senki sem törődik velük”

– mondta Mudzsahid. „Nagy feltűnést keltő történetekkel állnak elő, hogy menekültstátuszt kapjanak. Sokszor elmondtuk már, hogy ha visszatérnek, itt senki sem fog hozzájuk érni” – állítja a tálib szóvivő.

Ezzel szemben augusztusban, – nem sokkal azután, hogy a tálibok átvették a hatalmat Afganisztánban– , a tálibok felhívást tettek közzé, hogy minden, az Egyesült Államokban kiképzett afgán pilóta csatlakozzon hozzájuk ezért, hogy a csoport által Afganisztán-szerte elfoglalt katonai bázisokon repülőgépeket vezethessenek a tálibok szolgálatában. 

(Kiemelt kép: Egy fiú nézi a galambok repülését egy Kabulra néző dombon álló ház tetejéről 2021. október 23-án. Fotó: Hoshang Hashimi / AFP)

 

Tegnap 17:55

Volodimir Zelenszkij elnök hivatalosan is megerősítette a dél-ukrajnai Herszon megyében található két település, Arhanhelszke és Miroljubivka felszabadítását az orosz megszállás alól – számolt be hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportál.