06:50 - 09:00

MOST: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Minden harmadik koronavírusos szenved a betegség hosszú távú szövődményeitől

Fizikai és mentális tünetekkel is küzdenek.

2021. március 23., 11:15

Szerző:

Háromból egy koronavíruson átesett beteg hosszú távú szövődményektől is szenved – állapította meg egy elemzés. A leggyakrabban említett tünetek között szerepel a fáradtság, a légszomj, a szorongás, a depresszió és a poszttraumás stressz-szindróma (PTSD) – írták a kutatók a Natural Medicine folyóiratban.

A szerzők szerint az adatok arra utalnak, hogy a koronavírus hosszú távú következményeivel kapcsolatos vészhelyzetet alulértékelik: a kormányoknak alaposabban meg kell vizsgálniuk és meg kell találniuk a kezelés módját.

Kartik Sehgal, a bostoni Dana-Farber Rákintézet onkológusa, a tanulmány szerzője az AFP-nek arról beszélt, hogy globálisan milliókat fertőzött meg a koronavírus, és ennek a páciensek fizikai, kognitív és mentális állapotára gyakorolt egészségügyi hatásait még vizsgálni kell.

„Lehet, hogy még csak a jéghegy csúcsát látjuk” – figyelmeztetett.

A tanulmányok igazolják azt is, hogy a vírus más szerveket is megtámad, és ez különféle szövődményekhez vezet, köztük szív- és érrendszerei megbetegedéshez és krónikus gyulladáshoz.

Sehgal és kollégái kilenc európai, amerikai és kínai hosszú távú tanulmányt elemeztek, és megállapították, hogy számos páciensnél jelentkeztek különféle szervi megbetegedések hónapokkal a kórházból történt elbocsátásuk után.

Egy olaszországi tanulmányban, amely 143 beteg esetét vizsgálta, a kutatók azt írták, hogy a páciensek csaknem 90 százalékánál lépett fel valamilyen elhúzódó tünettel járó szövődmény hatvan nappal a koronavírus-fertőzés kezdete után.

A leggyakoribb tünetek között volt a fáradtság (53,1 százalék), a légszomj (43,4 százalék), az ízületi fájdalom (27,3 százalék) és a mellkasi fájdalom (21,7 százalék).

A páciensek több mint fele szenvedett egyszerre több tünettől két hónappal a kórház elhagyása után.

A tanulmány szerzői szerint a betegek mintegy 30 százalékánál alakul ki poszttraumás stressz-szindróma, miután kórházba kerülnek Covid-19-cel.

Sehgal hangsúlyozta: tanulmányuk remélhetőleg világosan rámutatott, hogy a Covid-19 túlélése nem feltétlenül kielégítő egészségügyi eredmény.

„Miközben a halálozás elkerülése a legfontosabb cél marad, az is nagyon fontos, hogy felismerjük, a Covid-19 sok szervet betegít meg” – mondta.

(Kiemelt kép: MTI | Bús Csaba)