Milliószámra állnak az AstraZeneca vakcinái az EU országaiban

Csak minden ötödik AstraZeneca-vakcinát használták fel eddig az EU-ban. 

2021. február 26., 06:24

Szerző:

Csak minden ötödik AstraZeneca-vakcinát használták fel eddig az EU-s tagországokhoz érkezett szállítmányból – írja a The Guardian az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adataira hivatkozva. Az Európai Unió 27 tagállama között szétosztott mintegy 6 millió 134 ezer dózisból eddig körülbelül 4 millió 849 ezret nem adtak még be.

Ennek az egyik legvalószínűbb oka az, hogy Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, Olaszországban csak a 65 év alattiaknak, Magyarországon pedig csak a 60 éven alattiaknak kínálják fel ezt a típusú vakcinát, az illetékesek pedig lassan irányítják át a rendelkezésre álló dózisokat a fiatalabbaknak. 

Angela Merkel német kancellár a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában arról beszélt, sokan a vakcina hatékonysága körüli kérdések miatt utasítják el az AstraZeneca oltóanyagát.

„Jelenleg elfogadottsági problémák vannak az AstraZeneca-vakcinával. Ez egy hatásos, megbízható, biztonságos, és az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott oltóanyag, amit Németországban 65 éves korig javaslunk. Minden hatóság azt mondja nekünk, hogy ez a vakcina megbízható, és amíg ilyen kevés vakcina áll rendelkezésre, addig nem lehet válogatni” – mondta.

A The Guardian adatelemzéséből az derül ki, hogy Belgiumban a 201 600 dózisból mintegy 9800-at, Bulgáriában a 117 600-ból 2035-öt, Olaszországban pedig a 499 200-ból mintegy 96 ezret használtak fel. A vizsgált országokhoz képest Angela Merkel szerint az AstraZenecáról negatívan vélekedő németek teljesítenek a legjobban: itt közel másfél millió dózisból eddig 189 ezret adtak be.

Az oltóanyag beadatásáról Angela Merkel mellett Emmanuel Macron francia elnököt is megkérdezték. A német kancellár elmondta, 66 éves korával ő már kiesik abból a korcsoportból, akiknek ajánlják az AstraZenecát, a francia elnök azonban úgy vélekedett: amennyiben ez a vakcina lesz éppen kéznél, akkor természetesen hajlandó lesz ezzel oltakozni.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI | Mészáros János)

 

  

 

 

2021. április 13., 09:42

Aláírta az egyesült államokbeli Új-Mexikó kormányzója a marihuána rekreációs célú használatát engedélyező törvényt, ezzel november óta már a hetedik amerikai tagállamban vált legálissá a kannabiszfogyasztás.