Milliárdos válási kártérítést kell kifizetnie volt feleségének

Viszi a pónikat is. 

2021. december 22., 09:42

Szerző:

A brit jogtörténet legnagyobb válási ügyének nevezik: több mint 500 millió font (200 milliárd forint) értékű megállapodást kötöttek a dubaji milliárdos uralkodó és elhidegült felesége között – írja a BBC. A bíróság kedden 251,5 millió font egyösszegű kártérítést ítélt meg Haya Bint Al-Hussain hercegnőnek - Husszein volt jordániai király 47 éves lányának. Ő a legfiatalabb Mohammed Bin Rashid Al-Maktoum sejk – Dubai multimilliárdos uralkodója, az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke és befolyásos lóversenytulajdonos – hat felesége közül.

Az ítélet Haya hercegnő két több millió fontos ingatlanjának – a londoni Kensington-palota mellett lévő egyik, valamint a Surrey állambeli Eghamben található fő rezidenciája – üzemeltetési költségeinek fedezésére biztosít összegeket. Emellett jelentős „biztonsági költségvetésre”, valamint nyaralásra, egy ápolónő és egy dajka fizetésére és elhelyezésére, a család páncélozott járműveire, valamint a különböző pónik és háziállatok tartásának költségeire is rendelkezik. Továbbá a két gyermekének, egy 14 éves lányának és egy kilencéves fiának is évi 5,6 millió fontnyi biztosított kifizetés jár az ítélet szerint. Ezeket egy 290 millió fontos garanciával kell biztosítani.

Haya hercegnő 2019-ben menekült Dubajból az Egyesült Királyságba a gyermekeivel, mondván, hogy félti az életét, miután kiderült, hogy Mohammed sejk korábban elrabolta két másik lányát – Sheikha Latifa és Sheikha Shamsa – és akaratuk ellenére visszaszállította őket Dubaiba. A 72 éves Mohammed sejk, aki a lóversenyzés világának is nagy alakja, tagadta az emberrablásokat - annak ellenére, hogy a Legfelsőbb Bíróság 2020-as ítélete szerint azok minden valószínűség szerint igazak. Kiadott egy verset „Éltél, meghaltál” címmel, amelyről széles körben feltételezik, hogy megfenyegette a hercegnőt, miután rájött, hogy viszonya van a brit ex-katonai testőrével. Haya hercegnő az Egyesült Királyságba való költözése után is kapott fenyegetéseket, olyan üzenetekkel, hogy „bárhol elérhetünk”, és azóta hatalmas összegeket költött a biztonságára, mert attól félt, hogy gyermekeit elrabolják és visszarepítik Dubaiba.

(Kiemelt képünk: Philip Moor bíró úgy döntött, hogy Mohammed bin Rashid Al-Maktoum sejknek 251,5 millió fontot kell fizetnie volt feleségének, Haya Bint Al Hussein hercegnőnek, és 290 millió fontot kell biztosítania a gyermekek felnőttkori tartására és biztonságára, miután elkeseredett gyermekelhelyezési csatát vívtak. Fotó: Karim Sahib / AFP)