Hétvégén lecsap a vihar: emberek százezreit kell evakuálni

Több százezer ember kimenekítése kezdődött el pénteken Bangladesben és Mianmarban a hétvégére várható ciklon miatt

2023. május 12., 18:32

Szerző:

 Az előrejelzések szerint a Mocha ciklon vasárnap érkezhet meg Banglades és Mianmar partvidékére legalább óránként 160, de akár 175 kilométeres széllel kísérve. Az indiai meteorológia intézet jelentése szerint a viharzóna pénteken a bangladesi Cox's Bazar kikötőjétől és a mianmari Szitve kikötőjétől egyaránt több mint ezer kilométerre dél-nyugatra koncentrálódik, és 8 kilométer per órás sebességgel halad előre.

Banglades partvidéki részén szombaton mintegy félmillió ember evakuálása kezdődhet meg – közölte Muhammad Sahin Imrán bangladesi kormányhivatalnok.

A partvidéken 576 olyan menedékhely van, ahol meghúzhatják magukat az otthonukat elhagyni kényszerülő emberek. 

Az ország ciklon veszélyeztette területein létesített ellenőrzőpontok és három kikötő is készenlétben várja, hogy szükség esetén bekapcsolódhasson a mentési munkálatokba. A bangladesi kormány tartós élelmiszert, rizst és készpénzt adományozott a lakosságnak, valamint több ezer önkéntes idénymunkást küldött az érintett területre a helyi vöröskereszt szervezésében. A halászhajók vezetőinek azt tanácsolták, hogy péntektől kerüljék el a Bengáli-öböl délkeleti részét és a szomszédos Andaman-tenger északi vizeit.

A mianmari hatóságok arra figyelmeztették a lakosságot, hogy földcsuszamlásokra is lehet számítani a partvidéken, így az érintett lakosok jelentős bevásárlásba kezdtek az alapvető élelmiszerekből.

A Global New Light of Myanmar című állami napilap jelentése szerint több régióban is zajlik a vészhelyzeti teendők gyakorlása, a nyugati partvidéken pedig több tízezer ember kimenekítése van folyamatban.

A Bengáli-öböl partvidékén fekvő és több folyótorkolatot is magába foglaló, 160 millió lakosú Bangladesben, valamint a szomszédos, szintén sűrűn lakott Mianmarban sem ritkák az árvizek és ciklonok. 2008 májusában a Nargis nevű ciklon csapott le Mianmarra, amely az Iravádi folyó torkolati sávjában lakott területeken rombolt le több tízezer lakóházat, legalább 138 ezer ember halálát okozva. 

Klímakutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy amíg az óceánok vize meleg és kedvezőek a szelek, a ciklonok hosszabb ideig őrzik meg intenzitásukat. Példaként a kelet-indiai Amphan ciklont említik, amely 2020-ban több napos utat volt képes megtenni a szárazföld felett, jelentős károkat okozva.

(Képünk illusztráció. Fotó: Clotilde Richalet / Hans Lucas)

 

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.