Mesterségesen módosították Pakisztánban az időjárást

Repülőgépről szórtak ezüst-jodid darabkákat a levegő magasabb rétegeibe.

2023. december 23., 15:56

Szerző:

Az indiai határ közelében fekvő pakisztáni város, a 13 milliós Lahor a világ egyik legrosszabb levegőminőségű metropolisza. December elejére a szennyezettség olyan szintet ért el, hogy négy napra bezárták az iskolákat, a piacokat és a parkokat. Múlt hétvégére a város levegőminőségi indexe (AQI) már az egészségre rendkívül veszélyesnek tartott tartományban volt, ezért mesterséges esővel próbálták meg csökkenteni a szennyezettségi szintet a városban – írta meg a 24.hu. December 16-án a pandzsábi kormány egy kis repülőgép segítségével felhőket, majd esőt hozott létre a város tíz pontján.

Nem ez az első eset, hogy mesterségesen befolyásolják az időjárást a térségben. Nyáron vízzel kevert konyhasó permetezésével, télen pedig ezüst-jodid darabkák bevetésével érik el, hogy csapadék hulljon az égből a nagyváros felett. A technológiát több közel-keleti országban, Kínában és Indiában is rendszeresen alkalmazzák.

Bilal Afzal, Pandzsáb tartományi környezetvédelmi minisztere szerint a felhők létrehozása sikeres volt, de a csapadék végül kevésnek bizonyult, ennek ellenére Lahore levegőminősége javult. 

A hatások azonban csak néhány napig tartottak ki, a szennyezettség hamar visszaállt a korábbi szintre.

A hatóságok azt tervezik, hogy a szmogszezonban rendszeresen végeznek majd felhővetést. Klímaszakértők azonban arra figyelmeztettek, hogy a felhőképzés hatásai kiszámíthatatlanok lehetnek. Dr. Ghulam Raszul, a Természetvédelmi Világszövetség klímaváltozási programjának vezetője, illetve a pakisztáni meteorológiai hivatal korábbi főigazgatója kiemelte: esetenként jégeső vagy áradás is jelentkezhet, sőt, a mesterséges eső utóbb a szárazságokat is felerősítheti.

Szakértők szerint probléma az is, hogy az ilyen megoldások elterelik a figyelmet a szmog tényleges forrásairól. Lahorban az emisszió mintegy 50 százalékáért a közlekedés felelős.

(Kiemelt kép: MARCUS BRANDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)