Merkel: Be kell zárni Németországot

Egységes, országos zárlatot akar a kancellár, túl sokan fekszenek a német intenzív osztályokon.

2021. április 7., 17:01

Szerző:

Rövid, de szigorú és egységes zárlat szükséges a koronavírus harmadik hullámának megfékezéséhez Németországban Angela Merkel szerint – mondta a német kormány helyettes szóvivője. Ulrike Demmer elmondta: a kancellár szerint helyes minden törekvés, amely a szabályok szigorítása felé mutat, mert az intenzív kórházi ápolásra szorulók száma nő. Merkel szerint a tartományonként széttartó szabályozás nem járul hozzá a járványhelyzet javításához.

Ugyancsak rövid, legfeljebb néhány hetes és országos zárlatot sürgetett szerdán Markus Söder bajor miniszterelnök. Söder szerint egy szövetségi szintű törvénnyel kellene biztosítani a szabályozási egységet az úgynevezett vészfékrendszer miatt.  A vészfékrendszer lényege, hogy vissza kell állítani a második hullám enyhülése révén március elején felfüggesztett korlátozásokat, és újabb szigorításokat is be kell vezetni azokban a tartományokban, járásokban vagy városokban, amelyekben tartósan – egymás után három nap – száz fölött van a hétnapi fertőzésgyakoriság.

Ez a mutató a húsvét előtti utolsó napon, április 1-jén országos szinten 134,2 volt, és a legtöbb tartományban is meghaladta a százas határértéket, de a korlátozásokat nem mindenütt állították vissza és szigorították meg, ami politikai vitákhoz vezetett. A szövetségi kormány vezetői és a tartományi kormányok vezetőit összefogó miniszterelnöki konferencia (MPK) következő járványügyi tanácskozását április 12-re tervezik.

Németországban 4439 embert ápolnak az intenzív osztályokon a Covid-19 miatt, nagy részük, 2478 ember gépi lélegeztetésre szorul.

(Kiemelt kép: Angela Merkel német kancellár felszólal a német parlamenti alsóház, a Bundestag ülésén Berlinben 2021. március 25-én. MTI/EPA | Clemens Bilan)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).