Merényletet hajtottak végre egy pakisztáni titkosszolgálati parancsnok ellen

Magas rangú titkosszolgálati tábornokkal és sofőrjével végeztek lesből támadó fegyveresek Északnyugat-Pakisztánban – közölte a helyi rendőrség kedden.

2023. március 21., 19:44

Szerző:

merénylet áldozatának, Musztafa Burki dandártábornoknak az elmúlt években komoly szerepe volt különböző, az iszlamista tálibok elleni műveletek megszervezésében. A tálib fegyveresek egykori fellegvárukban, az Afganisztánnal határos Haibár-Pahtunhva tartományban támadtak rá.

A merényletet egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára. Sajtójelentések szerint január óta ez volt a második halálos kimenetelű merénylet magas rangú hírszerző tiszt ellen. Az előző alkalommal Pandzsáb tartományban öltek meg egy parancsnokot, a munkatársával együtt. Valamennyien a szélsőséges fegyveresekre vonatkozó információk gyűjtéséért és az őket célzó csapások megszervezéséért voltak felelősök.

A Tehrík-i-Talibán Pakisztán szervezetbe tömörült pakisztáni tálibok egy külön csoportot alkotnak, de szövetségesei az afganisztáni táliboknak. Az amerikai és a NATO-csapatok 2021. augusztusi kivonulása után Afganisztánban az utóbbiak vannak hatalmon.

(Kiemelt képünk illusztráció: Tálib harcosok járőröznek Kabul egyik utcáján 2021. szeptember 13-án. Fotó: Hoshang Hashimi / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.