Merényletet hajtottak végre egy pakisztáni titkosszolgálati parancsnok ellen

Magas rangú titkosszolgálati tábornokkal és sofőrjével végeztek lesből támadó fegyveresek Északnyugat-Pakisztánban – közölte a helyi rendőrség kedden.

2023. március 21., 19:44

Szerző:

merénylet áldozatának, Musztafa Burki dandártábornoknak az elmúlt években komoly szerepe volt különböző, az iszlamista tálibok elleni műveletek megszervezésében. A tálib fegyveresek egykori fellegvárukban, az Afganisztánnal határos Haibár-Pahtunhva tartományban támadtak rá.

A merényletet egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára. Sajtójelentések szerint január óta ez volt a második halálos kimenetelű merénylet magas rangú hírszerző tiszt ellen. Az előző alkalommal Pandzsáb tartományban öltek meg egy parancsnokot, a munkatársával együtt. Valamennyien a szélsőséges fegyveresekre vonatkozó információk gyűjtéséért és az őket célzó csapások megszervezéséért voltak felelősök.

A Tehrík-i-Talibán Pakisztán szervezetbe tömörült pakisztáni tálibok egy külön csoportot alkotnak, de szövetségesei az afganisztáni táliboknak. Az amerikai és a NATO-csapatok 2021. augusztusi kivonulása után Afganisztánban az utóbbiak vannak hatalmon.

(Kiemelt képünk illusztráció: Tálib harcosok járőröznek Kabul egyik utcáján 2021. szeptember 13-án. Fotó: Hoshang Hashimi / AFP)

07:50

Mozgósítási gyakorlatot rendez a román védelmi minisztérium (MAPN) jövő héten az ország magyar többségű térségében, Hargita és Kovászna megyében, hogy „felmérje a lakosság, a terület és a gazdaság védelmi készültségét”.

07:33

Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében – közölte a román Országos Földtani Intézet (INFP).