Merénylet Manhattanben, bicikliútra hajtott és több embert halálra gázolt egy autó

2017. október 31., 23:45

Szerző:

New York-i hatósági közlések szerint nyolc ember életét vesztette, tizenegy másik pedig megsérült, amikor helyi idő szerint kedd délután negyed négykor Manhattanben a World Trade Center közelében egy kocsi felhajtott egy bicikliútra, és dél felé tartva válogatás nélkül elgázolt mindenkit, aki az útjába került. Az autóból ezután kiszállt egy vékony testalkatú, kék overallt viselő férfi, és a kezében lévő paintballfegyverekkel imitálta, hogy tüzet nyit, mielőtt a kivezényelt rendőri egységek több lövéssel megsebesítették és őrizetbe vették volna. 

Fotó: AP / Bebeto Matthews

A hatóságok terrortámadásnak minősítették az incidenst, a kivezényelt biztonsági erők két tagja szerint a merénylő az Allahu Akbar!  kiáltással szállt ki a kisteherautóból. Később meg is nevezték a merénylőt, aki hatósági közlések szerint egy Sayfullo Saipov nevű, 29 éves férfi. Saipov 2010-ben érkezett az Egyesült Államokba. Tampában és a New Jersey-i Patersonban él állandó letelepedési engedéllyel. A The New York Times közlése szerint a merénylethez használt kisteherautót New Jersey-ben, az amerikai barkácsáruházláncnál, a Home Depotnál bérelte ki.

Azután egyébként , hogy a biciklizők közé hajtott, Saipov kisteherautója ütközött egy iskolabusszal, a Stuyvesant High School járművével, végül pedig a Chambers és a West Street sarkán állt meg. Húsz háztömbnyi távolságon keresztül gázolhatta el az áldozatait. 

Egy szemtanú, Sirus Minovi, az SHS egyik 14 éves diákja a New York Postnak azt mondta, a társaival először azt hitték, hogy halloweeni színjáték az egész. – Hallottuk, hogy valaki azt kiabálja, hogy „Fegyver!” és Lövöldöző!” Csak akkor jöttünk rá, hogy nem ugratásról van szó, amikor a karambol után a kék overallos férfi kiszállt a kisteherautóból, hadonászni kezdett a fegyvereivel, és futásnak eredt, valaki viszont elkezdte üldözni – mesélte a diák. Ez a valaki – mint kiderült, egy, a közelben éppen járőrszolgálatot teljesítő rendőr – volt aztán, aki végül öt-hat lövéssel ártalmatlanította a merénylőt, majd amikor odaért a földön fekvő alakhoz, kirúgta a kezéből az éppen lövésre emelkedő fegyvert. Erről már Tom Gay, az SHS hivatalos fotográfusa beszélt az Associated Press hírügynökségnek. 

 

A merénylet miatt a környéket, a West Side Highway jelentős szakaszát lezárták. Azon a támadón kívül, akit elfogtak, más gyanúsítottja a merényletnek nincs. Bill de Blasio New York-i polgármester úgy nyilatkozott, hogy egy „különösen gyáva” terrortámadás történt, amelynek ártatlan polgári személyek estek áldozatul. Ő és Andrew Cuomo, New York állam kormányzója is a merénylet helyszínére sietett. 

New Yorkban – a városban – ez volt a legvéresebb merénylet 2001. szeptember 11., az al-Káida hírhedt terrortámadása óta.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.