Fotón, ahogy fegyvert tolnak a korrupcióval vádolt alelnök arcába

Merényletet kíséreltek meg helyi idő szerint csütörtök este az argentin alelnök ellen, a politikus sértetlen maradt, a támadót a rendőrség elfogta.

2022. szeptember 2., 08:29

Szerző:

A merényletkísérlet Cristina Fernández de Kirchner otthona előtt történt, ahol az alelnök éppen híveit fogadta, akik azért gyűltek össze, hogy támogatásukat fejezzék ki a korrupcióval gyanúsított politikus felé. 

Sajtóértesülések szerint a támadó egyenesen Kirchnerre szegezte a fegyvert. Az ügyben megszólaló Alberto Fernández elnök azt mondta, a fegyver meg volt töltve, és a gyanúsított meg is próbálta elsütni, viszont egyelőre tisztázatlan okok miatt nem sült el, s az alelnök csupán ennek köszönheti életét.
ARGENTINA-POLITICS-JUSTICE-CORRUPTION-FERNANDEZ-ATTACK

(A Telam hírügynökség által közzétett képen egy férfi fegyvert fog Cristina Fernandez de Kirchner argentin alelnökre, amint megérkezik a Buenos Aires-i rezidenciájára 2022. szeptember 1-jén. Fotó: TELAM / AFP)

„A támadást a lehető leghatározottabban el kell ítélnie egész Argentínának, beleértve az összes politikai erőt, mert a demokráciánkat érinti” – fogalmazott televíziós beszédében az elnök, aki egyébként péntekre munkaszüneti napot hirdetett a merényletkísérlet miatt. 

„Vitatkozhatunk, lehetnek súlyos nézetkülönbségeink, de a gyűlöletbeszédnek nincs helye, mert erőszakot szül, amelynek nincs helye a demokráciákban” – szögezte le. 

Sergio Massa gazdasági miniszter gyilkossági kísérletnek nevezte az esetet Twitteren, és szintén óva intett attól, hogy a gyűlölet és az erőszak elharapózzon a vitás ügyekben.

A rendőrség azt közölte, hogy a merényletkísérlet gyanújában őrizetbe vett férfi brazil származású.

Az ügy miatt megdöbbenését fejezte ki több ellenzéki politikus is, több latin-amerikai ország pedig szolidaritásáról biztosította az alelnököt, aki 2007 és 2015 között az ország elnöke volt.

Cristina Fernández de Kirchnerre az előző héten 12 év börtön és közhivataltól eltiltás kiszabását kezdeményezte az ügyészség, mert a vád szerint 1 milliárd dollárnak megfelelő összeggel károsította meg az országot bűnszervezet irányításával, melyen keresztül jogellenesen egyik barátjának és szövetségesének ítéltek oda 51 útépítési közbeszerzést.

(Kiemelt képünk: Rohamrendőrök választják szét Cristina Fernandez de Kirchner argentin alelnök támogatóit és ellenzőit, akik a Buenos Aires-i lakása előtt tüntetnek 2022. augusztus 22-én, miután egy ügyész azt kérte, hogy ítéljék 12 év börtönre és zárják el a közhivataloktól, mert két elnöki ciklusa alatt állítólag korrupciót követett el. Fotó: Juan MABROMATA / AFP)

 

 

07:22

Elon Musk mégis megvásárolná a Twitter közösségi médiavállalatot, az eredeti 44 milliárd doláros vételáron, ha az eladó eltekint a peres eljárástól.

2022. október 5., 07:12

Malawi 28 körzetéből 22-ben jelentettek kolerás megbetegedéseket, a járvány kitörése óta száztizen vesztették életüket és 3891 fertőzöttet azonosítottak – közölte a délkelet-afrikai ország egészségügyi minisztere.

2022. október 5., 07:01

Irán kész nagyobb szerepet vállalni az energiapiacon, több országgal is tárgyal a gázexport lehetőségéről – mondta Ali Bakeri Káni iráni külügyminiszter-helyettes kedden Budapesten.