Mélyben az ukrán gazdaság

Az orosz agresszió mélybe taszította az ukrán gazdaságot. 

2022. október 9., 11:12

Szerző:

Az ukrán GDP 30 százalékkal zuhant az első kilenc hónapban – írja az Index a kijevi gazdasági minisztérium szombati bejelentése alapján. A háború okozta negatív gazdasági következményekre mindenki számított, az esés mértéke sem okozott meglepetést. 

A gazdasági minisztérium közlése szerint a háború mellett még az időjárás is fontos befolyásoló faktor volt, ugyanis az ország néhány régiójában tapasztalható szeptemberi esőzések miatt jelentősen lassabb volt az aratás. 

Az ukránok még egy hátráltató tényezőre hívták fel a figyelmet: a Zaporizzsjai Atomerőmű orosz elfoglalása problémássá teszi az áramellátást, emiatt másokat is be kellett vonni az ellátás biztosítása érdekében. 

(Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatón beszél Lengyelország, Litvánia, Észtország és Lettország elnökével Kijevben, 2022. április 13-án. fotó: Szergej Szupinszkij / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.