Megvizsgáltak 18 OECD-tagországot, kiderült, hogy Magyarországon a legrosszabb idős embernek lenni

2018. szeptember 22., 17:05

Szerző:

2050-re már kétmilliárd idős ember fog élni a világon, egy kutatótócsoport pedig a Research Network on an Aging Societyvel összefogva utánanézett, hol a legjobb 65 év felettieknek – írja a Quartz. A lista összeállításához az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 35 országa közül 18-at vizsgáltak meg, mégpedig olyanokat, amelyektől minden részletere kiterjedő adatokat lehetett szerezni. Öt szempont szerint értékelték az országokat

  • Produktivitás és foglalkoztatás – Ez arról szól, milyen lehetőségek állnak az idősek előtt, aminek a kiszámításához a nyugdíjkorhatárt, a 65 év felettiek foglalkoztatottságát és a továbbtanulási lehetőségeiket vették figyelembe.
  • Jólét – Ehhez az életszínvonalat nézték meg a várható életkor, illetve az 50 felettiek elégedettségének a felmérésével.
  • Egyenlőség – Mennyire méltó egy idős ember élete, milyen lehetőségei van egy-egy másik korcsoport képviselőihez képest.
  • Kohézió – Ez arról szól, hogy az időseket milyen mértékben integrálja egy-egy ország társadalma, a fiatalok mit gondolnak az idősekről.
  • Biztonság – Ekkor az idősek anyagi és fizikai biztonságát a nyugdíjuk és az egészségi állapotuk függvényében.

A felmérés eredménye szerint a vizsgált 18 OECD-tagországból 

Magyarországon a legrosszabb idősnek lenni.

Magyarország az utolsó helyen végzett a listán, amelyen az első helyre Norvégia futott be, mögötte Svédországgal, az Egyesült Államokkal, Hollandiával és Japánnal.

 

 

 

 

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.