Megvan az Aranykéz utcai robbantás gyanúsítottja?

A cseh rendőrség a hét végén elfogott egy 52 éves szlovák állampolgárt, aki ellen több gyilkosság és robbanószerrel való visszaélés gyanúja miatt nemzetközi körözés volt érvényben.

2008. október 27., 20:39

Nem hivatalos értesülések szerint a férfi Jozef Rohác, a budapesti Aranykéz utcai merénylet egyik gyanúsítottja, aki után kilenc éve kutat Európa-szerte a bűnügyi rendőrség.

Az MTI összeállítása az Aranykéz utcában történt merényletről:

1998. július 2-án Budapest belvárosában, az Aranykéz utca 2. számú ház előtt parkoló Polski Fiat 126-os gépkocsi alatt nagy erejű pokolgép robbant. Négy ember meghalt, huszonöten megsérültek, köztük külföldi állampolgárok is. A merénylet célpontja és egyik áldozata a Boros Tamás néven ismert vállalkozó volt. Borost a rendőrség koronatanúként tartotta számon az olajmaffia-ügyben. Ez volt Magyarországon az első eset, hogy vétlen emberek is áldozatul estek alvilági leszámolásnak.

A BRFK a szlovák állampolgárságú Jozef Rohácot és bandájának tagjait gyanúsította több robbantásos bűncselekménnyel, így az Aranykéz utcai merénylettel és a Seres Zoltán ellen szintén 1998-ban elkövetett - akkor sikertelen - merénylettel.

A nyomozás kiderítette, hogy a felrobbant Polski Fiatot a szlovák Jozef Hamala, Rohác bandájának tagja vette meg hamis papírokkal.

A nyomozások adatai szerint a bűnözői csoport számlájára legalább tíz, 1998 tavaszán és nyarán elkövetett merénylet írható. Így többek között a Fidesz Lendvay utcai székházánál, illetve politikusok, Szájer József és Torgyán József lakásánál elkövetett robbantások is.

A rendőrség Rohác és bandájának több tagja ellen nemzetközi körözést adott ki, írja az MTI.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.