Drogtesztet csinált a bulizós miniszterelnök - íme az eredmény

Sanna Marin finn miniszterelnök önként vállalta a drogtesztet, a házibulis videók kiszivárgása után. 

2022. augusztus 22., 18:17

Szerző:

A finn kormány közleménye szerint Sanna Marin finn miniszterelnök (SDP) pénteken végzett drogtesztje nem talált kábítószer-fogyasztásra utaló jeleket – írja a YLE nyomán a 444.hu. A finn kormány közlemény szerint a vizsgálatról, az elvégzett szűrésekről és a vizsgálat módjáról a sajtó a Miniszterelnökségtől részletes tájékoztatást kaphat.

36 éves Sanna Marin pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a drogtesztet azért csinálta meg, mert sok kritika érte őt és döntéshozatali képességét. A finn miniszterelnök hangsúlyozta, hogy még soha nem fogyasztott illegális kábítószert, azonban saját maga védelmére és az őt ért vádak miatt, amelyeket "nagyon komolyan vesz", drogtesztet csinált, amelynek eredményét egy héten belül lehet megtudni. Hozzátette, hogy méltatlannak tartja, hogy tesztet csináltattak vele. A miniszterelnök közölte: képessége, hogy a kormányfői tisztséggel járó feladatait ellássa, a házibulin is megmaradt.

A videó, amelyen a finn szociáldemokrata politikus látható egy zártkörű házibulin, a hét eleje óta terjed az interneten. A közvélemény megoszlott a kérdésben. Sokan méltatják Marint, amiért hivatása mellett aktív szociális életet folytat, mások azonban megkérdőjelezik alkalmasságát, mert beleegyezett a videó elkészítésébe, igaz, megígérték neki, az nem kerül nyilvánosságra. A miniszterelnököt nemcsak a finn ellenzék, de saját kormánykoalíciójának tagjai is drogteszt készítésére szólították fel.

(Kiemelt kép: Sanna Marin. Fotó: Denis LOVROVIC / AFP)