Megtalálták az eltűnt F35-ös vadászbombázót

Az amerikai tengerészgyalogság korábban a sajtóhoz fordult, mert elhagyott egy F35-ös vadászgépet Dél-Karolinában.

2023. szeptember 19., 10:33

Szerző:

Megtalálták az amerikai légierőnek azt az F–35-ös katonai repülőgépét, amely még vasárnap tűnt el a radarról. Mint megírtuk, az amerikai tengerészgyalogság tisztviselői korábban a nyilvánosság segítségét kérték egy vadászbombázó megtalálásához. A BBC szerint azóta megtalálták a nagyjából 100 millió dollár értékű gép roncsát. A gép a dél-karolinai Williamsburg megyében, kétórányira a charlestoni légibázistól került elő – írja az Index.  

A NBC News azt írja, hogy a tengerészgyalogság vezetője elrendelte az összes repülőgép biztonsági leállítását az F-35 eltűnése után. Bármely tengerészgyalogos repülőgép, amelyet külföldre vezényelnek, vagy küszöbön álló küldetéseket küldenek, rövid időre késleltetheti a parancsot, de ezen a héten várhatóan mindegyik leáll két napra.  Eric Smith tábornok, a tengerészgyalogság megbízott parancsnoka által kiadott parancs szerint az Egyesült Államokon belül és kívül a tengerészgyalogság összes repülőgépét felfüggesztették hétfőn, miután egy lopakodó F-35-ös repülőgép rejtélyes módon eltűnt Dél-Karolinában . 

A Pentagon közleménye szerint a műveletek szüneteltetése lehetővé teszi az egységek számára, hogy „megvitassák a repülésbiztonsági kérdéseket és a legjobb gyakorlatokat”. A tengerészgyalogság vezetése a leállást arra fogja használni, hogy „biztosítsa, hogy a szolgálat fenntartsa a harcképes repülőgépek működési szabványosítását, jól felkészült pilótákkal és személyzettel”.

(Kiemelt képünk illusztráció: egy F35-ös vadászbombázó. Fotó: MUSTAFA YALCIN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)