Megszavazták a fűtéstámogatást

A lengyel szejm megszavazta csütörtök este végleges formájában a fűtéstámogatásról szóló törvényt, melynek értelmében egyszeri támogatást fizetnek ki a háztartásoknak és a közérdekű intézményeknek, a távfűtés esetében pedig megszabják az államilag támogatott átlagárat.

2022. szeptember 15., 21:14

Szerző:

A már megszavazott jogszabályt előzőleg a szenátus visszaküldte az alsóháznak, amely jóváhagyta a szenátusi módosítások egy részét. A jogszabály így már csak az államfő aláírására vár. A törvény szerint ezertől háromezer zlotyig (86 ezer - 258 ezer forint) terjedő egyszeri fűtéstámogatást igényelhetnek a fűtőanyagként biomasszát, folyékony gázt (LPG) vagy fűtőolajat használó háztartások. 

A távfűtés esetében az államilag támogatott átlagárral garantálják, hogy a háztartások, valamint az egészségügyi, oktatási, egyházi, kulturális és egyéb, úgynevezett "érzékeny" közérdekű intézmények fűtésszámlái nem emelkednek több mint 42 százalékkal. A távfűtésre vonatkozó támogatási rendszer október elejétől április végéig lesz érvényben. 

Mindezen támogatásokra 10 milliárd zlotyig (860 milliárd forint) terjedő összeget különítenek el az állami tartalékokból. 

Augusztusban már hatályba lépett a kizárólag a szénnel fűtő háztartásoknak szánt egyszeri, 3 ezer zloty összegű támogatásról szóló törvény.

(Kiemelt képünk illusztráció: Pesti Hírlap archív)