Megrongálták a magyar nyelvű Szabadka feliratot

Ismeretlenek tettesek vasárnap hajnalban megrongálták a vajdasági Palics és Békova bejáratánál álló nemrég kihelyezett magyar nyelvű Szabadka feliratot – közölte a szabadkai Pannon RTV .

2023. szeptember 3., 18:51

Szerző:

A piros-fehér-zöld nemzeti színű betűkből kirakott, éjszaka világító Szabadka feliratot július végén helyzeték ki. A mellette álló szerb Subotica felirat érintetlen maradt.

„Rövid időn belül újra állni fog! És ahányszor csak kell újra és újra! Követeljük az elkövetők kézre kerítését és megbüntetését!” – írta közösségi oldalán Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselőtestület elnöke. 

„Vucic elnöknek üzentek, de nekünk jobban fáj. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy újra új fényében díszeleghessenek a Szabadka feliratú táblák, és hogy az elkövetők elnyerjék méltó büntetésüket” – közölte a közösségi médiában Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke. 

Aleksandar Vucic szerb államfő szeptember elsején kapta meg a Szabadka város díszpolgári címét. Az elismerés átvételekor elmondta: támogatta a magyar nyelvű Szabadka feliratok kihelyezését a magyar zászló színeiben, miután Pásztor István, a VMSZ elnöke kezdeményezte.

(Kiemelt képünk: Ismeretlen tettesek megrongálták a nemrég kihelyezett magyar nyelvű Szabadka feliratot. Fotó: Dr. Pásztor Bálint Facebook)

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.