Megkötötték a tűzszünetet

Határozatlan időre szóló tűzszünetet kötött a pakisztáni kormány az országban évek óta működő iszlamista fegyveres csoportok ernyőszervezetével, a pakisztáni tálibokkal (TTP) kedden.

2022. május 31., 14:11

Szerző:

A korábbi tárgyalások során kötött tűzszünet május végén járt volna le. A pakisztáni vezetés és a 2008-ban betiltott, több tucat fegyveres csoportot összefogó TTP között zajló béketárgyalásokon közvetítő szerepe volt a szomszédos Afganisztánban uralkodó táliboknak is.

A Pakisztáni Béketudományi Intézet (PIPS) igazgatója és biztonsági elemzője, Amir Rana a német dpa hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy az iszlamista fegyveres csoport a „fegyverletétel ellenére továbbra is fenyegetést jelent”. A TTP-t az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Kanada is terrorszervezetként tartja számon.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerint azonban a TTP hosszútávú kampányra készül a pakisztáni állam ellen, ezért úgy vélik, az újfent megkötött tűzszünet csupán korlátozott esélyt jelent a siker elérésére és a béke fenntartására nézve.

A TTP már húsz éve aktívan tevékenykedik Pakisztánban, ez idő alatt csaknem 80 ezer ember halálát okozták. Az ernyőszervezetnek nagyjából négyezer fegyveres harcosa tevékenykedik a több mint 2600 kilométer hosszú afgán-pakisztáni határon, a pakisztáni hadsereg azonban rendre visszaszorította a pakisztáni tálibok által indított katonai offenzívákat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Pakisztáni biztonsági emberek egy kormányépület előtt Lahorban. Fotó: Irfan Ali / Anadolu Agency via AFP)

15:54

A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat – hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.

15:19

Bernie Ecclestone golyót is vállalna az „első osztályú” Vlagyimir Putyinért, szerinte nem szándékosan öltek meg több ezer civilt az oroszok. A Formula-1 korábbi vezére egyúttal megérti Volodimir Zelenszkijt, mert humorista volt, az ukrán elnök szerinte vissza szándékozik térni a szakmájához.

Felépült a 186 kilométer hosszú acélkerítés a lengyel-fehérorosz határon. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ebből az alkalomból csütörtökön az ukrajnai háború előjelének nevezte a tavaly ősszel Minszken át Lengyelországba tartó migrációs hullámot.