Megint pereli a kormányt a tömeggyilkos

Ismét bepereli a norvég kormányt a norvég tömeggyilkos, hogy kikényszerítse teljes elkülönítésének megszüntetését.

2022. augusztus 26., 13:59

Szerző:

A tömeggyilkos Anders Behring Breivik 2011. július 22-én 69 embert ölt meg Utoya szigetén a baloldali Munkáspárt ifjúsági táborában – többségükben fiatalokat. Oslo kormányzati negyedében pedig gépkocsiba rejtett pokolgéppel megölt további nyolc embert.

Rystein Storrvik ügyvéd szerint Breivik a 2012-es elítélése óta magánzárkában van a börtönben, és büntetése alatt nem érintkezett más rabokkal.

Év elején Breiviket másik börtönbe helyezték át, de nem történt előrelépés az emberi kapcsolatok terén – mondta az ügyvéd az NTB norvég hírügynökségnek.

„A börtönőrökön kívül senkivel sincs kapcsolatban” – mondta Storrvik, aki szerint ez az emberi jogok megsértése.

Januárban tartották a most 43 éves Breivik feltételes szabadlábra helyezési meghallgatását a telemarki kerületi bíróságon, ahol fehér felsőbbrendűségi nézeteket adott elő és náci tisztelgést mutatott be, de azt állította, hogy lemondott az erőszakról. A bíróság úgy döntött, hogy Breiviknek börtönben kell maradnia, mert még mindig potenciális fenyegetést jelent.

Tömeggyilkos kontra kormány

A tömeggyilkos a Norvégiában kiszabható maximális, 21 éves maximális büntetést tölti, azonban ennél tovább is fogvatartható, mert a törvény lehetővé teszi a bíróságok számára, hogy a bűnözőket addig tartsák börtönben, amíg veszélyt jelentenek a társadalomra.

A tárgyaláson beszámíthatónak nyilvánították, bár az ügyészség szerint pszichotikus volt. Nem fellebbezett az ítélet ellen, de pert indított a kormány ellen az emberi jogok megsértése miatt, amiért nem érintkezhet szimpatizánsokkal – el is vesztette.

2016-ban viszont nyert abban a perben, amelyben azt kifogásolta, hogy más elítéltektől elkülönítik, gyakorta levetkőztetik és átkutatják, eleinte gyakran megbilincselték. Panaszkodott a börtönkoszt minőségére, és arra is, hogy műanyag evőeszközökkel kellett ennie.

(Kiemelt képünk: 2022. január 18-án a norvégiai Skien börtönének rögtönzött tárgyalótermében. A tömeggyilkos Anders Behring Breiviket, aki ma már Fjotolf Hansennek nevezi magát, 2012-ben legalább 21 év börtönbüntetésre ítélték. A norvég törvények szerint Breiviknek az első 10 év letöltése után joga van a bíróság előtti felülvizsgálatra. A 2011. július 22-én Oslóban és Utøyán (Utoya) elkövetett merényletekben 77 ember vesztette életét. Ole Berg-Rusten / NTB / AFP)

18:20

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg immár mentességet élvez a vádhatósággal szemben a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró 2018-as meggyilkolása miatt az Egyesült Államokban indított perben, mivel múlt héten a szunnita királyság miniszterelnökévé nevezték ki - jelentették ki a trónörökös ügyvédei egy amerikai bíróságon hétfőn.