Megint összerúgták a port a törökök és a svédek

Szándékos félretájékoztatásnak nevezte pénteken Ann Linde svéd külügyminiszter Törökország azon vádjait, hogy az immáron NATO-tagságra pályázó Svédország és Finnország támogatja a terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspártot (PKK).

2022. május 20., 19:22

Szerző:

Twitter-bejegyzésében a külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy Törökország után Svédország volt az első, amely – még 1984-ben – terrorszervezetnek nyilvánította a PKK-t. Mint írta, az Európai Unió is csak 2002-ben követte Svédország példáját. Stockholm „álláspontja pedig azóta sem változott” – szögezte le.

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerdán a TRT török állami televízióban elmondta, hogy Törökország továbbra sem támogatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, ugyanis a két észak-európai ország szerinte több módon is támogatja a terrorszervezetnek minősített PKK-t.

Erdogan pénteken újságírókat arról tájékoztatott, hogy telefonon tárgyalt Hollandia miniszterelnökével, és kitartott eddigi álláspontja mellett. Emellett jelezte, hogy tervei szerint szombaton a NATO-főtitkár mellett a brit és a finn kormány illetékeseivel is beszél telefonon.

A hét elején a török elnök még úgy nyilatkozott, hogy a skandináv országok „ne fárasszák magukat” küldöttségek Törökországba küldésével, ha az a céljuk, hogy meggyőzzék Ankarát a NATO kibővítését ellenző álláspontjának megváltoztatásáról.

(Kiemelt kép: Ann Linde. Fotó: Henrik MONTGOMERY / TT News Agency / AFP)