Meghalt a diktátor titokban született lánya

A fasiszta diktátor eltitkolt lánya 99 évet élt.

2022. január 17., 19:12

Szerző:

Kilencvenkilenc éves korában elhunyt Elena Curti, Benito Mussolini olasz fasiszta diktátor utolsó élő, titokban született lánya. A nő hétfőn halt meg a Rómától északra lévő Acquapendentében álló házában – adta hírül az MTI.

Elena Curti 1922. október 19-én született Milánóban Angela Cucciati varrónő gyermekeként. Cucciati 1921-ben lett Mussolini szeretője, amikor közbenjárt nála férje, a fasiszta századparancsnok Bruno Curti szabadon bocsátása ügyében. A férfi verekedés miatt volt börtönben. A most elhunyt Elena Curti csak 20 éves korában tudta meg, hogy Mussolini a vér szerinti apja.

Apa és lánya először 1941. április 13-án találkozott Rómában. Ezt követően mintegy harminc alkalommal találkoztak. Elena olyannyira kötődött apjához, hogy Mussolini élete végén is a közelében volt: amikor a diktátort 1945. április 27-én a Comói-tó partján lévő Dongóban a partizánok letartóztatták, Elena Curti a menekülő tisztségviselőket kísérő egyik páncélozott autóban volt. Mussolinit szeretőjével, Clara Petaccival és más követőivel együtt másnap kivégezték, holttestüket közszemlére téve felakasztották Milánó egyik terén. Elena Curtit is elfogták a partizánok és Comóba vitték, ahol öt hónapon át tartották fogságban. Anyja a bíróság előtt elmondta, hogy Elena Mussolini vér szerinti lánya, így kerülte el a pert.

Miután több mint 40 éven át Spanyolországban élt, 2000-ben visszatért Olaszországba és Acquapendentében telepedett le. 2008-ban hunyt el férje, Enrico Miranda, a Luftwaffe egykori hadnagya, akit a Duce a pantelleriai harcokban pilótaként tanúsított hősies helytállásáért kitüntetett. Mussolininek feleségével, Rachele Guidivel közösen öt gyermeke született. Rajtuk kívül legalább négy törvényen kívüli gyereket tulajdonítanak neki, köztük Elena Curtit.

(Kiemelt kép: Benito Mussolini lányával, Elena Curtivel és a Fasiszta Párt főtitkárával, Alessandro Pavolinivel 1945. április 23-án Nápolyban. Fotó: leemage / Leemage via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.