Meghalt az Aplolló 13 legénységét megmentő úrhajós

87 éves korában meghalt Ken Mattingly űrhajós, aki segített megmenteni az Apollo 13 legénységét.

2023. november 4., 13:28

Szerző:

87 éves korában meghalt Ken Mattingly űrhajós, aki segített megmenteni az Apollo 13 legénységét, írja a CNN híre alapján a Telex.

Mattingly arról vált ismertté, hogy segített az Apollo-13 legénységének biztonságosan visszatérni a Földre, miután egy robbanás miatt kudarcba fulladt a Hold-küldetésük. Bill Nelson, a NASA igazgatója közleményében Mattingly-t Amerika egyik hősének nevezte.

Mattingly az amerikai haditengerészetnél kezdte pályafutását, majd végül a légierő repülőgép-kutató pilótaiskolájának hallgatója volt, mielőtt a NASA 1966-ban beválasztotta az űrhajós programjába.

Az Apollo–13 az Egyesült Államok holdprogramja, az Apollo-program hetedik küldetése, egyben a harmadik leszállási kísérlet volt, amely aztán kudarcba fulladt. A cél a Hold ismételt meghódítása volt, ezúttal egy új felszíni forma, a holdtengereknél idősebb felföldek meglátogatásával, azonban egy baleset alaposan megváltoztatta a küldetés menetét. A holdra szállás meghiúsult, a fő cél az űrhajósok megmentése lett.

A balesetet a kiszolgáló egység egyik oxigéntartálya elektromos rendszerének hibája okozta: egy zárlat miatt túlmelegedett a rendszer, amely súlyos nyomásnövekedéssel járt, a tartály robbanásszerűen szabadult meg a túlnyomástól, amely egy sor további járulékos kárt okozott.

Az űrhajó elvesztette oxigénkészletének jelentős részét, így nem termelődött víz és elektromos áram a berendezések működéséhez, emiatt az űrhajósok közvetlen életveszélybe kerültek. Ráadásul elveszett az űrhajó meghajtása is, miközben a hajó nem a biztonságos visszatérési pályáján haladt. A problémát végül a holdraszállás biztonsági tartalékának számító holdkomp készleteinek felhasználásával oldották meg.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: WikiImages via Pixabay)