Meghalt a tiramisu "feltalálója"

Gondolta volna, hogy 1972 előtt nem is létezett az emblematikus olasz édesség? 

2021. október 31., 12:39

Szerző:

93 éves korában elhunyt Ado Campeol vendéglátós, akit Olaszországban a tiramisu atyjaként ismertek, írja a BBC nyomán a 24.hu.

Campeol volt a tulajdonosa az ország északi részén található Alle Beccherie étteremnek, ahol a mára világhírűvé vált desszertet feltalálta felesége és az egyik séfje. A mascarponés, kávéba áztatott kekszekből készülő süteményt 1972-ben vették fel a menüjükre, de a család sosem szabadalmaztatta azt. Azóta az olasz konyha védjegyévé vált.

A tiramisu eredetéről egyébként rengeteget vitáztak az utóbbi évtizedekben, mert egyesek azt állították, hogy elsőként egy bordélyházban szolgálták fel afrodiziákumként Trevisio városában. Ugyanakkor mára általános az egyetértés abban, hogy a recept Campeol éttermében született.

Roberto Linguanotto, a desszert társfeltalálója azt mondja, a sütemény egy véletlen baleset eredménye volt, amikor vaníliás jégkrémet próbáltak készíteni. A séf mascarpone sajtot öntött egy tál tojásra és cukorra, majd utána tűnt fel neki, milyen finom így az íze.

Ezt elmondta Campeol feleségének, Albának is, majd kávéval és kakaóval ízesítették. Így jött létre a finomság, ami a Tireme Su nevet kapta. Ez magyarra fordítva nagyjából annyit tesz: vegyél fel.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

 

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg immár mentességet élvez a vádhatósággal szemben a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró 2018-as meggyilkolása miatt az Egyesült Államokban indított perben, mivel múlt héten a szunnita királyság miniszterelnökévé nevezték ki - jelentették ki a trónörökös ügyvédei egy amerikai bíróságon hétfőn.