Újabb kulcsember halt meg Oroszországban

Meghalt a főszerkesztő, még Putyin is részvétét fejezte ki a kulcsember halála miatt.

2022. szeptember 15., 11:00

Szerző:

Meghalt a Komszomolszkaja Pravda című orosz újság főszerkesztője – írja a Telex.hu.

Még Putyin is részvétét fejezte ki

68 éves korában meghalt Vlagyimir Szungorkin, a Komszomolszkaja Pravda című orosz újság főszerkesztője. Szugorkin az orosz Távol-Keleten, a habarovszki területen járt, amikor szerdán hitelen rosszul lett és meghalt. A jelentések szerint agyvérzést kapott.

A Komszomolszkaja Pravda beszámolója szerint Szugorkin anyagot gyűjtött Vlagyimir Arszenyjev geográfusról, az orosz Távol-Kelet nagy felfedezőjéről szóló új könyvéhez.

Halála miatt részvétét fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnök is. „Patrióta és rendkívül tehetséges, kreatív ember volt. A Bajkál–Amur-vasútvonal építésének tudósítójából az egyik legnagyobb és legnépszerűbb sajtóorgánum, a legendás Komszomolszkaja Pravda vezetője lett” – áll az orosz elnök közleményében.

Az elnöki megemlékezés nem véletlen: Szungorkin egyike volt azoknak az orosz közéleti személyiségeknek, akiket az Európai Bizottság áprilisban szankciókkal sújtott, miután Putyin februárban megkezdte az Ukrajna elleni támadást – írja a Liner.hu.

A szankciós lista az újságírót „a külföldi információmanipulációs és beavatkozási tevékenység egyik főszereplőjeként, illetve propagandistaként írta le, aki gyakran szólal fel Ukrajnával kapcsolatban, félretájékoztatást keltve és a tényeket manipulálva”.

A bizottsági dokumentum hozzátette: „Vlagyimir Szungorkin a Kreml közvetlen irányítása alatt a Putyin-rezsim agresszív Ukrajna- és Nyugat-ellenes propagandáját terjeszti és legitimálja Oroszország egyik legnépszerűbb médiumában”.

 (Kiemelt kép: Vlagyimir Szungorkin, a Komszomolszkaja Pravda főszerkesztője. Fotó: Vlagyimir Szungorkin Facebook-oldala)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.