Legalább nyolcan teperték le a pszichiátriára érkező gyanúsítottat, megfulladt

Nyilvánosságra hozta Virginia állami ügyészsége azt a videófelvételt, amelyen az látható, hogy fullad meg egy rablásért gyanúsított beteg az őrizetbe vételekor. A felvételen látható kezén és lábán is megbilincselt 28 éves Irvo Otienót a jelenlévő rendőrök és a kórházi személyzet közül egy ponton már legalább nyolcan, összesen 11 percen át szorították a földhöz. 

2023. március 22., 11:50

Szerző:

Az esküdtszék kedden összesen tíz emberrel szemben emelt vádat, a biztonsági kamerák által rögzített felvételt Ann Cabell Baskvervill ügyész hozta nyilvánosságra – írja a BBC. Irvo Otienót eredetileg március 3-án tartóztatták le egy lehetséges betörés gyanúsítottjaként, ezt követően pedig elrendelték a sürgősségi őrizetbe vételét. Ezt abban az esetben alkalmazzák, ha feltételezhető hogy egy személy kárt tehet magában vagy másokban a mentális betegsége miatt.

A fiatalember négyéves korában érkezett az Egyesült Államokbe Kenyából. A felvételen látható, hogy több seriffhelyettes cipeli be a megbilincselt Otienót a kórházi felvételi szobába, az egészségügyi személyzet pedig követi őket. Ezek után a seriffek lefogják Otienót, amit az egészségügyi személyzet néz, végül néhányan segítenek a seriffeknek. Egy ponton legalább nyolc, kilenc ember telepszik Otienóra. Egy ponton a hátára fordítják, de összesen 11 percig tartják lenn, csak azután engedik el, hogy már mozdulatlanná vált. 

Az egészségügyi személyzet csak ezt követően kísérelte meg az újraélesztést, az általuk leadott segélyhívás közzétett hangfelvételét is közzétették. Ebben a kórházi személyzet egyik tagja azt mondja: Otienót újraélesztik, és nagyon agresszív.

A diszpécser ezután visszakérdez: „Elnézést, a beteg agresszív, vagy nem lélegzik?”

„Korábban agresszív volt, ugye, ezért próbálták lefogni, aztán most már nem lélegzik” – adott magyarázatot a bejelentő.

Az ügyészek szerint az előzetes boncolás azt mutatta, hogy Otieno megfulladt. A személyzet hét tagját igazgatási szabadságra küldték, kettejüket óvadék ellenében szabadlábra helyezték, míg a többiek őrizetben maradnak. A három kórházi dolgozót a börtönbe szállították, ahol óvadék lehetősége nélkül tartják őket fogva.

(Kiemelt képünk: Pillanatfelvétel a virginiai ügyészség által nyilvánosságra hozott, biztonsági kamera által rögzített videófelvételből, amin az látható, hogy fogják le Irvo Otienót a pszichiátriai intézetben az őrizetbe vételekor. Forrás: BBC)