Megérkeztek a friss adatok, így változatnának az autóvezetési szokásokon

Ahol eddig bevezették a sebességkorlátozást, ott csökkent a zaj- és légszennyezés.

2021. október 13., 07:31

Szerző:

Régóta zajlik a vita a 30 km/órás sebességkorlátozásról lakott területeken. Most az Európai Parlament állt ki mellette: a közlekedésbiztonság javítása érdekében egyebek mellett 30 km/órás sebességkorlátozás bevezetését javasolja a lakott területeken. A Levegő Munkacsoport álláspontja szerint a korlátozás bevezetése számos egyéb előnnyel is járna – írja a Portfolio

Közleményükben írják, hogy ahol eddig bevezették a 30 km/órás sebességkorlátozást, ott túlmenően csökkent a baleset száma továbbá mérséklődik általa a zaj- és légszennyezés. 

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke elmondta, ma már nagyon sok ember szinte mindenhová autóval megy. Továbbá a nagy autóforgalom sok helyen élvezhetetlenné teszi a gyaloglást és a kerékpározást. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a lakosság egyre kevesebb fizikai mozgást végez, aminek pedig tragikus következményei vannak: az Egészségügyi VIlágszervezet adatai szerint a mozgásszegény életmód Európában évente egymillió ember halálát okozza. 

A civil szervezet szerint még rengeteg tévhit van a 30 km/órás sebességkorlátozású övezetekkel kapcsolatban, ezért további széleskörű kutatómunkára van szükség. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)