Megérkezett Ukrajnába a 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély

Az oroszoknak ez persze nem tetszik. 

2022. január 22., 11:56

Szerző:

Megérkezett szombatra virradóan Ukrajnába a nemrég megígért, 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag - közölte a kijevi amerikai nagykövetség.

Joe Biden elnök indítványára a washingtoni kongresszus még decemberben hagyta jóvá a fegyversegélyt Ukrajnának az orosz katonai fenyegetésre hivatkozva. Az első szállítmánnyal - amely "fegyvereket és lőszert tartalmaz a frontvonalon harcoló katonáknak" - az éjjel szállt le egy amerikai repülőgép Kijevben - írta a nagykövetség Twitter-fiókjában.

 Oroszország a közelmúltban többször is felszólította Ukrajnát, hogy ne fegyverkezzen tovább, mert az csak növeli a katonai feszültséget, és felbátoríthatja arra, hogy katonai erővel próbálja visszaszerezni a szakadár oroszbarát keleti régiókat - írta a dpa hírügynökség.Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: "Ukrajnában az ilyen segítségnyújtást úgy tekintik, mint korlátozás nélküli felhatalmazást a Donyec-medencei katonai művelet végrehajtására". Felszólította a nyugati országokat, hogy állítsák le "agresszív oroszellenes információs kampányukat", ne járuljanak hozzá Ukrajna "militarizálásához" és ne "húzzák be" a NATO-ba az Oroszországgal szomszédos államot.

Úgy vélekedett, hogy inkább az ukrajnai válság rendezéséről szóló minszki megállapodások és egyéb nemzetközi kötelezettségei végrehajtására kellene ösztönözniük a "kijevi rezsimet". Pénteken Genfben tárgyalt Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a kialakult feszültségről, mindketten hasznosnak ítélték találkozójukat, és megállapodtak a megbeszélések folytatásában.

(Kiemelt képünk illusztráció: Műholdas felvétel a kabuli Hamid Karzai nemzetközi reptér aszfaltján várakozó embercsoportokról egy, az Egyesült Államok légierejének köütelékében szolgáló Boeing C-17 Globemaster III típusú teherszállító repülőgép mellett 2021. augusztus 23-án. Fotó: MAXAR Technologies/AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.