Megérkezett új űrállomására a három kínai asztronauta

Köztük van Wang Yaping is, Kína első női űrhajósa.

2021. október 16., 08:50

Szerző:

Kína háromfős személyzete szombat reggel megérkezett az új kínai űrállomására. A három űrhajós helyi idő szerint éjfél után szállt fel a Sencsou-13 űrhajóra, amely a Belső-Mongóliában található Góbi-sivatagban lévő Jiuquan indítóközpontjából indult útjára a Tiangong – magyarul Mennyei Palota – Űrállomásra, írja a CNN.

A kínai Senzhou-13 legénysége európai idő szerint szombat reggel sikeresen dokkolt az űrállomásra, amely azt jelzi, hogy a kilövés után kb. hat és fél órának kellett eltelnie a kapcsolódásig. A csapat 183 napot, vagy csak körülbelül hat hónapot tölt majd el a Tiangong Űrállomáson, amellyel az ország űrprogramjának eddigi leghosszabb küldetését fogják teljesíteni. A személyzet tagja Zhai Zhigang, Wang Yaping és Ye Guanfu, akik az állomás technológiájának tesztelésével és űrséták lebonyolításával töltik az időt. 

Zhai, a misszió parancsnoka 2008-ban hajtotta végre Kína első űrsétáját, melynek megbecsüléseként a kormánytól elnyerte az "Űrhős" tiszteletbeli címet. Ye Guanfu ezzel szemben első küldetésén vesz részt az űrben –jelenleg második szintű űrhajós a katonaság űrhajós brigádjában. Wang, aki szintén tiszteletbeli címet kapott, miután részt vett egy 2013-as küldetésen, Kína első női űrhajósaként lépett az űrállomás fedélzetére – és minden bizonnyal ő lesz az első kínai nő, aki űrsétát vezet majd.

(Kiemelt kép: EyePress via AFP)

Tegnap 18:46

Elfogadta csütörtöki rendkívüli ülésén a román kormány a pedagógusoknak havi 1000 lej (75 ezer forint), a tanügyi kisegítő személyzetnek pedig 400 lej bruttó béremelést bevezető sürgősségi kormányrendeletet, a román vezetők szerint ezzel a pedagógusok minden követelése teljesült, véget kell vetniük a május 22-e óta tartó általános sztrájknak.

A zambiai Ndolában a legfelsőbb bíróság csütörtökön felmentette a gyerekkereskedelem gyanújával hét hónappal ezelőtt őrizetbe vett horvát állampolgárokat – közölte Vedrana Simundza Nikolic, a horvát igazságügyi minisztérium államtitkára. A hírt a külügyminisztérium is megerősítette.

Megváltozott a Donyeck megyei Bahmut városánál a hadművelet formátuma, ezért átmenetileg szünetelnek a harcok – jelentette ki Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek parancsnoka csütörtökön az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott nyilatkozatában.

2023. június 1., 16:01

További támogatásukról biztosították Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban az Európai Politikai Közösség moldovai csúcstalálkozójának megnyitásakor felszólaló állam- és kormányfők. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a NATO-csatlakozás egyértelmű támogatására kérte a résztvevőket.