Kína első női űrhajósát küldi fel az új űrállomására

Számos rekordot döntenek meg űrmissziójuk során.

2021. október 15., 15:18

Szerző:

Kína első női űrhajósát indítja el szombaton a nemrégiben elkészült kínai űrállomásra, adta hírül az ázsiai ország űrügynöksége. Ez nemcsak a női űrhajósoknak számít mérföldkőnek, hanem egyben az ország gyorsan bővülő űrprogramja számára is. A 41 éves Wang Yaping egy háromtagú csapat tagjaként lép majd az űrállomás fedélzetére, amely a Tiangong – magyarul Mennyei Palota elnevezést kapta. A kínai űrügynökség tájékoztatásából az is kiderül, hogy Wong lehet az első kínai nő, aki űrsétát hajt végre, és vezeti is azt – írja a CNN.

Kína célja, hogy 2022 decemberéig befejezze az állomást, és feltöltse személyzettel. Az elmúlt időszakban három kínai űrhajós három hónapig tartózkodott a fedélzeten, amelynek során az állomás magmodulján dolgoztak, és sikeresen lebonyolítottak két űrsétát a berendezések felszerelésére. A mostani misszió során Wang csapata 183 napig marad majd. Ezzel újabb rekordot állítanak fel, ugyanis ez lesz a kínai űrhajósok leghosszabb időszaka az űrben. Őt az 55 éves Zhai Zhigang misszióparancsnok és a 41 éves Ye Guangfu kíséri.

(Kiemelt kép: STR / AFP / China OUT)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.