Még több orosz állampolgárt szankcionálnak a britek

Nagy-Britannia kedden bejelentette, hogy további 42 orosz állampolgárt helyezett a beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást jelentő büntetőlistára Ukrajna orosz katonai megszállása miatt.

2022. július 26., 17:46

Szerző:

A legújabb brit szankciók mások között a következő személyeket érintik: Konsztantyin Csujcsenko orosz igazságügyi miniszter és helyettese, a kelet-ukrajnai donyecki és luhanszki „népköztársaságok” Kreml által kinevezett vezetői (Vitalij Hocsenko donyecki miniszterelnök, illetve Vlagyiszlav Kuznyecov luhanszki első alelnök), 29 oroszországi régiós kormányzó, valamint a márciusban már brit szankció alá vont Aliser Uszmanov orosz milliárdos két unokaöccse.

„Hocsenkót és Kuznyecovot azért küldték Moszkvából, hogy végrehajtsák a Kreml politikai utasításait a megszállt térségben, és támogassák Vlagyimir Putyin orosz elnök azon tervét, hogy törvénytelenül elcsatolja Ukrajna egyes területeit, majd elcsalt népszavazásokkal törvénytelenül legitimálja az orosz katonai megszállást”

– szögezte le közleményben Liz Truss brit külügyminiszter, aki a legesélyesebb utódjelölt Boris Johnson ügyvivő brit miniszterelnök posztjára.

„Folytatjuk a szigorú büntetőintézkedések meghozatalát mindazokkal szemben, akik legitimálni próbálják Putyin törvénytelen ukrajnai megszállását mindaddig, amíg Kijev nem győzedelmeskedik”

– tette hozzá a brit diplomácia vezetője.

London saját állítása szerint eddig több mint 1100 orosz állampolgárt és több mint 100 orosz jogi személyt helyezett a szankciós listára, befolyásos orosz üzletemberektől és nagyvállalatoktól kezdve közismert politikusokig. A brit kormány ezenkívül szír állampolgárok két csoportját is büntetőintézkedések alá kívánja vonni az EU-val történt előzetes egyeztetést követően. Az egyik csoportba olyan személyek tartoznak, akik London szerint szíriai fegyvereseket toboroztak ukrajnai harcokhoz, a másik csoport tagjai pedig az „elnyomó szíriai rezsimet” támogatják.

A londoni bejelentés párhuzamosan érkezett az Európai Unió döntésével, amelynek értelmében további hat hónappal, 2023 januárjáig meghosszabbítják az EU Oroszországgal szembeni szankcióit.

(Kiemelt képünk: Aliser Uszmanov, a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) üzbég születésű orosz elnöke beszél a budapesti MOL vívó-világbajnokság döntői előtt rendezett nyitóünnepségen a budapesti Syma Csarnokban 2013. augusztus 7-én. MTI Fotó: Földi Imre)