Még ma kiderül, lesz-e új – Fidesz részvételű – szélsőjobboldai frakció az Európai Parlamentben

Orbán, Le Pen és Kaczynski megjelent a konferencián, Mussolini dédunokája és Salvini végül távol maradt. 

2021. december 4., 15:08

Szerző:

Megkezdődött szombaton Varsóban az európai jobboldali pártok vezetőinek Varsói Csúcstalálkozó (Warsaw Summit) elnevezésű konferenciája, amelyen a Európai Unió (EU) jövőjéről, valamint a konzervatívok jövőbeni együttműködéséről is egyeztetnek – közölte a lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVP Info).

A jobboldali vezetők, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje, valamint Santiago Abascal, a spanyol Vox elnöke a lengyel kormánykoalíciót vezető párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökének, Jaroslaw Kaczynskinak a meghívására érkeztek Varsóba.

A Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő részvételével is zajló találkozó egy következő lépés a júliusi, az Európa jövőjéről szóló közös nyilatkozat után, amelyben tíz európai jobboldali párt kiállt az EU eszméje mellett, de elutasították az unió centralizációját – mondta el a PAP hírügynökségnek Radoslaw Fogiel, a PiS helyettes szóvivője.

Az eredeti bejelentésekkel szemben nem vesz részt a konferencián két olasz szélsőjobboldali párt, a Liga és az Olasz Testvérek vezetője, Matteo Salvini és Giorgia Meloni. Távollétüket Fogiel a saját tömörüléseikkel összefüggő más elfoglaltsággal magyarázta. Hozzátette: Salvini és Meloni nyitottak a későbbi időpontban szervezendő találkozásokra.

A zárt ajtók mögött zajló konferencia szombat délután egy újabb közös nyilatkozat elfogadásával zárulhat – mondta Fogiel.

A konferencián részt vevő Krzysztof Sobolewski, a PiS főtitkárának a tárgyalások megnyitása után közzétett Twitter-bejegyzésében az olvasható: fontos tárgyalások zajlanak az Európai Parlamenten belüli közelebbi együttműködésről. A résztvevők választ keresnek "azon fenyegetésekre (...) is, amelyek az európai szervek, különösen az Európai Bizottság alapszerződésekbe ütköző lépéseiből erednek".

(Kiemelt képünk: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j), Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje (b) és Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter (k) tárgyal Varsóban 2021. december 4-én. Orbán Viktor európai konzervatív pártvezetők munkaülésén vesz részt a lengyel fővárosban.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.