Még csak a hét elején vagyunk, de már összehoztak egy pártszakadást

A római parlament felsőháza megszavazta Mario Draghi olasz kormányfő beszámolóját az ukrajnai háborúval kapcsolatos kormánylépésekről kedden, miközben a legnagyobb kormányerő Öt Csillag Mozgalom (M5S) egyik alapítója kilépett a pártból és új frakciót alakított.

2022. június 22., 06:57

Szerző:

Mario Draghi az Európai Tanács június 23-án kezdődő találkozója előtt tartott beszámolót a szenátusban. Beszédét megismétli szerdán az alsóházban is.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kormány a parlament márciusban megszavazott határozatait követi, ami Ukrajna támogatását, a béke építését, valamint az Oroszországgal szembeni szankciók politikáját jelenti.

Draghi elmondta, az Európai Tanács küszöbön álló értekezletén az oroszországi gázimport esetében árplafon bevezetését szorgalmazza, ami - tette hozzá - Moszkva pénzügyi forrásai korlátozását is szolgálhatja.

A miniszterelnök felszólalását kísérő kormányhatározat megkapta a kormánytöbbség támogatását: 219 volt az igen, 20 a nem szavazatok száma, huszonketten tartózkodtak. Korábban a legnagyobb kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom azzal fenyegetett, hogy nem támogatja tovább Draghi fegyverkezési politikáját.

Az ülésteremből távozva Draghit arról kérdezték az újságírók, kormányválságtól tart-e. A miniszterelnök tömören nemmel válaszolt.

A februárban alakult Draghi-kormányt mindenképpen gyengíti a legnagyobb parlamenti frakcióval bíró Öt Csillag Mozgalom szakadása.

A pártnak mostanáig 72 szenátora és 155 képviselője volt: az M5S legalább ötven szenátora és képviselője kedden új politikai formáció alakítását indította el Együtt a jövőért névvel. Az új parlamenti erő megszületése az M5S hétfői döntését követi, mellyel befagyasztották a párt egyik vezető politikusa, Luigi Di Maio tagságát, aki egyben külügyminiszter is.

A háttérben a Luigi Di Maio és a pártelnök Giuseppe Conte közötti harc húzódik.

Az Il Giornale című jobboldali napilap szerint az "ötcsillagos mozgalomnak ezzel vége".

A párthoz közeli Il Fatto Quotidiano című újság a párt másik vezetőjét, Alessandro Di Battistát idézte, aki „gyalázatos árulónak” nevezte Luigi Di Maiót.

Luigi Di Maio kedd este az államfő Sergio Mattarellával egyeztetett, majd sajtótájékoztatón bejelentette, hogy kilép az Öt Csillag Mozgalomból. Hangoztatta, a párton belül hetek óta tartó feszültségre, vitákra, személyes támadásokra tesz pontot. Anélkül, hogy Giuseppe Contét megnevezte volna, kijelentette, hogy az M5S vezetősége az ukrajnai háborúval kapcsolatos nézeteivel a miniszterelnökkel és a kormány tagjaival való összecsapást kereste, és azzal Róma euró-atlanti elkötelezettségét, valamint az ország egységét gyengítette.

Luigi Di Maio felelőtlennek és álszentnek nevezte az M5S jelenlegi politikai irányát, mely szerinte teljesen elszakadt a valóságtól és a választóktól.

„Támogatottságuk néhány százalékos növelésében bizakodva csákányozták a kormány és a kormány külpolitikájának képviselőit, és meg csak nem is sikerült növelni támogatottságukat” – jelentette ki Di Maio az Öt Csillag Mozgalom alacsony választási eredményére utalva a június 12-i részleges helyhatósági választásokon, amely nem lépte túl az öt százalékot.

Az Öt Csillag Mozgalom mostantól már nem számít a legnagyobb parlamenti erőnek – hangoztatta.

Luigi Di Maio röviden vázolta az Együtt a jövőért politikai projektjét, mely az ország legkiválóbb tehetségeit és a társadalom legtöbb nehézséggel szembesülő rétegeit kívánja megszólítani.

Di Maio távozásával lezárult egy korszak a humorista Beppe Grillo alapította, majd 2009-ben párttá alakult M5S történetében. A mozgalom 2013-ban a legnagyobb pártként jutott be a római parlamentbe, de szövetségesek hiányában nem tudott kormányt alakítani. A 2018-as választásokon több mint 32 százalékot szerzett: először a jobboldali Ligával, 2019-től a baloldali Demokrata Párttal kormányzott, 2021-től Mario Draghi nemzeti egységkormányának tagja.

(Kiemelt kép: Mario Draghi olasz miniszterelnök beszédet mondt az olasz parlamentben, 2021. április 26-án Fotó: Alberto PIZZOLI / AFP)

20:38

Bekérették az orosz külügyminisztériumba hétfőn Görögország moszkvai nagykövetét, akit jegyzékben tájékoztattak arról, hogy válaszintézkedésként nyolc görög diplomáciai alkalmazott nemkívánatos személy státusba került, ezért nyolc napon belül el kell hagynia Oroszországot.

20:20

Svájc hatóságainak is mindent el kell követniük annak érdekében, hogy az ukrajnai hadművelet nyomán nyugati országból kiutasított orosz kémek ne tudjanak beszivárogni – közölte Svájc hírszerzése, amely hétfőn tette közzé szokásos éves jelentését.

18:30

Elfogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök Indonézia meghívását a részvételre a G20-csoport novemberi csúcstalálkozóján, de ennek formáját még pontosítani kell – jelentette ki Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó hétfőn Moszkvában újságíróknak nyilatkozva.

18:18

Srí Lankán napokon belül elfogyhat az üzemanyag az egyik legnagyobb, jelenleg is tartó gazdasági válságuk közepette. A kormány az IMF-hez fordult segítségért, de nem biztos, hogy megkapják időben a mentőcsomagot.