Az olasz szélsőjobboldal vezetője szerint egy új kormány felállítása napokra megbéníthatja az országot

Matteo Salvini szerint veszélyes Mario Draghi államfővé választása.

2022. január 23., 21:46

Szerző:

Veszélyesnek nevezte a miniszterelnök Mario Draghi államfővé választását az adott gazdasági helyzetben Matteo Salvini, a szélsőjobboldali Liga vezetője vasárnap este tartott sajtótájékoztatóján – számolt be vasárnap este az MTI. 

Matteo Salvini hangsúlyozta, hogy könnyebb másik elnökjelöltet, mint új kormányfőt találni:

„Veszélyes lenne most eltávolítani Draghit a kormányból a jelenlegi gazdasági válsághelyzetben”.

Kifejtette, egy új kormány felállítása napokra megbéníthatja az országot. Közölte, a jobboldal nem akar miniszterelnök-cserét, miközben az energiaárak folyamatosan emelkednek az inflációval együtt. Matteo Salvini a hétfő délután kezdődő elnökválasztás helyszíne, a római képviselőház előtti téren találkozott újságírókkal.

Megerősítette a jobboldal állásfoglalását, miszerint a kormányt tavaly februártól vezető Mario Draghi nem számít automatikus államfőjelöltnek, főleg, ha távozása a kormánypalotából esetleges belpolitikai válsághelyzethez vezet.  

Matteo Salvini elmondta, hogy a parlament jobbközép és jobboldali pártjai más közös jelöltben gondolkodnak, és gyors elnökválasztást szeretnének.

(Kiemelt kép: Matteo Salvini Palermóban a Nyílt karok perben. Olaszország, Szicília, Palermo, 2021. december 17. Fotó: Francesco Militello Mirto/NurPhoto via AFP)

 

Az eddigi információk szerint heten haltak meg és tizenheten sebesültek meg, köztük egy kilencéves gyerek a kelet-ukrajnai Harkiv városa elleni csütörtöki orosz támadásban – közölte Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó.