Matteo Salvini nyert Olaszországban, azonnal fel is hívta Orbán Viktort

2019. május 27., 10:04

Szerző:

Bár a vasárnapi EP-választáson elmaradt  szélsőjobboldali áttörés, és úgy tűnik, hogy ezeknek a pártokoknak az összesen 751 EP-képviselői mandátum egynegyedét sem sikerült megszerezniük, Matteo Salvinit ez vajmi kevéssé akadályozta meg az ünneplésben. Azután, hogy a pártja, az Olaszországban kormányzó Liga fölényesen nyerte a szavazatok 33,6 százalékával nyerte a megméretést, a belügyminiszter és pártelnök úgy nyilatkozott, az EP-választás lehetővé tette, hogy megpróbálják megváltoztatni Európát. Elárulta azt is, hogy a győzelem után azonnal felhívta a francia szélsőjobboldal szintén EP-választási győztes vezérét, Marine Le Pent, és beszélt Orbán Viktorral is – derül ki a CNN élő hírfolyamából

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes határszemlén Röszkénél 2019. május 2-án.
Fotó: MTI/Szecsődi Balázs

A Ligának 2019 és 2024 között 28 képviselője lehet az EP-ben a 2014 és 2019 közötti hat után, a Fidesz viszont az EU-ban legnagyobb arányú, 52,14 százalékos győzelme ellenére is csak eggyel tudta növelni az EP-képviselői létszámát, mégpedig 12-ről 13-ra.

Matteo Salvini Orbán Viktor új szélsőjobboldali szövetségesének számít azóta, ahogy a Fidesz EU-ellenes plakátkampánya miatt a szakításig kezd fajulni a viszony az Európai Néppárt és a Fidesz között. Az olasz belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes május 2-án az EP-választást felvezető kampányban Magyarországra is ellátogatott tárgyalni Orbán Viktorral. 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.