Másfél millió hikikomori ragaszkodik a koronavírus miatti lezárások alatti életéhez

Japánban csaknem másfélmillióan élnek magányosan, a külvilágtól elzárva; a japánul hikikomorinak nevezett emberek körülbelül 20 százaléka a koronavírus-járvány után zárkózott be – derült ki a japán kormány megbízásából készített, a Kyodo japán hírügynökség által szerdán szemlézett tanulmányból.

2023. április 5., 14:24

Szerző:

A jelenség a 125 milliós ország 15 és 64 év közötti rétegből nagyjából két százalékot, azaz mintegy 1,46 millió embert érint, 60 százalékban férfiakat. 

A novemberben, 11 ezer 300 ember bevonásával készített, pénteken nyilvánosságra hozott tanulmány a kormány eddigi legátfogóbb kutatása a témában. A tokiói vezetés által eddig készíttetett tanulmányok mind ez idáig elsősorban a fiatal felnőtteket vizsgálták, szakértők azonban rámutattak arra, hogy az akkor diákokkorú válaszadók felnőve folytatták az elzárt életmódot, ezért a pontosabb adatok érdekében a vizsgálódásokat ki kell terjeszteni a dolgozókra is. 

Naito Kodzsi kormányhivatalnok a sajtónak azt mondta, sok hikikomori megszokta a Covid-19 idején bevezetett korlátozásokat és már nem képes visszatérni korábbi életéhez. 

A hikikomorik rendszerint nem vesznek részt semmilyen társadalmi tevékenységben, nem járnak iskolába, dolgozni, többnyire otthonaikat sem hagyják el.

(Egy szálloda vendégszobáját munkateremmé alakítják át Fukuoka városában, Fukuoka prefektúrában 2021. február 25-én. Fotó: The Yomiuri Shimbun/Katsumi Tanaka/AFP) 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.