Marija Zaharova szerint jogsértők a Jemenre mért amerikai csapások

A nemzetközi jog semmibevételének nevezte az orosz külügyminisztérium szóvivője a Jemenre mért amerikai légicsapásokat.

2024. január 12., 11:33

Szerző:

Marija Zaharova a Telegram-csatornáján pénteken azt írta: „A Jemen elleni amerikai légicsapások újabb példáját jelentik annak, ahogy az angolszászok kiforgatják az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, és teljes mértékben figyelmen kívül hagyják a nemzetközi jogot, hogy kiélezzék a helyzetet a térségben saját destruktív céljaik érdekében.” 

Péntekre virradóra az Egyesült Államok és Nagy-Britannia légicsapásokat hajtott végre a jemeni húszi lázadók állásai ellen Jemen négy tartományában, beleértve a fővárost is. A műveletet Rishi Sunak brit miniszterelnök azzal indokolta, hogy a húszik az utóbbi hónapokban veszélyes, destabilizáló hatású támadások sorát követték el a vörös-tengeri kereskedelmi hajózás ellen, brit és más külföldi hajókat veszélyeztetve. A támadások komoly fennakadást okoztak e kulcsfontosságú kereskedelmi útvonal forgalmában, és ez felhajtotta a nyersanyagárakat is. 

Oroszország állandó ENSZ-képviselete a Telegram-csatornáján közölte, hogy a világszervezet Biztonsági Tanácsa pénteken két ülést tart közel-keleti kérdésekben: egyet a Gázai övezetben kialakult helyzet, másikat pedig – orosz kezdeményezésre – a Jemen elleni amerikai és brit csapások ügyében.

(Kiemelt képünk: Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő beszédet mond egy sajtótájékoztatón Moszkvában, Oroszországban 2021. január 28-án. Orosz Külügyminisztérium/Anadolu Agency/AFP)

Az Európai Unió, több tagállam és az Egyesült Államok is vizsgálatot sürget Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halála ügyében. Ljudmila Navalnaja azt követeli, adják ki neki a fia holttestét.