Marad a határ Erdély felé

Elég egyértelmű jelek utalnak arra, hogy idén sem csatlakozhat Románia és Bulgária az EU schengeni övezetéhez, vagyis mindkét ország esetében maradnak a határellenőrzések.

2012. augusztus 8., 23:02

Szerző:

2011-ben éppen a magyar EU-elnökség lobbizott keményen azért, hogy a két ország a terveknek megfelelően még tavaly csatlakozhasson az övezethez. Ezt akkor Hollandia és Finnország ellenezte, mert a korrupció és az igazságszolgáltatás gyengesége miatt nem tartották érdemesnek ezeket az országokat a belépésre - írja az

Index.

Elvi megállapodás született azonban idén az Európai Tanácsban, hogy szeptemberre meg lesz a csatlakozás. Most azonban ez is elúszni látszik.

A témáért felelős román belügyminiszter szerint a hollandiai előre hozott, szeptember 12-én tartandó választások kavartak be. Ugyanakkor a német belügyminiszter világossá tette, hogy nem lát esélyt az idén őszi belépésre, mert "Románia kétes politikai útra tért", illetve mert "Bulgária nem haladt úgy, ahogy remélték".

A belügyminiszter kijelentését Németország bukaresti nagykövete, Andreas von Mettenheim is megerősítette. A nagykövet kizártnak tartotta, hogy az unió tagállamai az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus keretében készülő decemberi jelentés közzététele előtt határoznának a schengeni övezet kiterjesztéséről.

Az új román kormány több demokráciát veszélyeztető intézkedése is az Európai Bizottság és a német kormány rosszallását hozta, és már július elején felmerült, hogy Schengen lesz az ára az alkotmánybíróság korlátozásának, és további kínos lépéseknek.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök észt, lett és litván kollégájával együtt felhívással fordult az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökéhez, kérve Lengyelország Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös külső határai megerősítésének támogatását.