Folytatódik a dzsihadisták és a kurdok közötti harc

Már száznál is több halottja van az összecsapásoknak. 

2022. január 23., 15:32

Szerző:

Már legalább 123 halottja van Északkelet-Szíriában egy börtönnél a dzsihadisták és a kurd biztonsági erők közötti, negyedik napja tartó összecsapásoknak – jelentette vasárnap az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat.

Az Iszlám Állam terrorszervezet csütörtökön támadta meg az el-Haszeke városban lévő intézményt egy akcióban, amelynek célja a rabok kiszabadítása volt. A súlyos összecsapások vasárnap is folytatódtak az Iszlám Állam (IÁ) szélsőségesei és az Egyesült Államok vezette koalíció által támogatott kurd erők között – számolt be az OSDH.

A tájékoztatás szerint az IÁ hetvenhét fegyverese esett el, míg a kurdok 39 emberüket vesztették el, és meghalt hét civil is. Az Iszlám Állam közzétett egy videót, amelyen állítólag a börtön elleni rajtaütés során elfogott több tucat őr látható. A felvételeken látható foglyok éppen a nevüket és a születési dátumukat adják meg.

Az OSDH szerint az el-haszekei börtönben mintegy 3500 feltételezett dzsihadistát, köztük az IÁ vezető beosztású tagjait tartották, azonban közülük többnek sikerült elszöknie.

A csütörtöki támadás volt az Iszlám Állam legjelentősebb támadása azóta, hogy 2019-ben az ellenük megszerveződött nemzetközi erők felszámolták az IÁ-kalifátust Szíriában és Irakban. Sok emberük azonban még mindig az iraki-szíriai határvidéken rejtőzködik, és kisebb támadásokat hajt végre.

(Kiemelt kép: Szíriaiak menekülnek otthonukból az északi Haszakeh város Ghwayran negyedében 2022. január 22-én. Fotó: AFP)

 

A Giorgia Meloni által vezetett új olasz kormány a bevándorlás elleni határozott fellépésként feltartóztatott több olyan hajót is, amelyekkel különböző civil szervezetek munkatársai a Földközi-tengeren hánykolódó migránsokat mentettek meg. Volt olyan hajó, amely az eljárás elől francia kikötőbe ment, és ez diplomáciai konfliktushoz vezetett a két ország között.