Már kétszáz fölé emelkedett a tagjait halálra éheztető kenyai szekta áldozatainak száma

Szombaton további 22 áldozatot exhumáltak, de találtak túlélőket is. 

2023. május 14., 17:41

Szerző:

Már kétszáz fölé emelkedett a tagjait halálra éheztető kenyai szekta áldozatainak száma – közölte vasárnap Rhoda Onyancha helyi tisztségviselő. Mint mondta, szombaton további 22 áldozatot exhumáltak, így számuk 201-re gyarapodott. Hozzátette, hogy nem találtak túlélőket a Kenya északi partjainál fekvő Shakahola erdejének átfésülését követően. Hangsúlyozta, hogy a szekta áldozatainak valós számával kapcsolatban csak találgatni tudnak, mert hozzátartozók folyamatosan jelentenek be újabb eltűnteket. A dolgok szombati állása szerint eddig 610 embert tartanak nyilván eltűntként. Négy hete a hatóságok súlyosan alultáplált embereket és a terület átfésülését követően tömegsírokat találtak a Shakahola-erdőben.

A Good News International Church nevű szervezet vezetőjét, Paul Nthenge Mackenzie-t április 14-én vették őrizetbe, majd terrorizmus miatt vádat emeltek ellene. A taxisofőrből lett szektavezér arra buzdította az erdőségben elszigetelten élő híveit, hogy az általa jövendölt, április 15-én bekövetkező világvége miatt mondjanak le az ételről, és éheztessék magukat halálra, mivel szerinte csak így érhetik el az üdvözülést és találkozhatnak Jézussal.  Az ügyben eddig 26 gyanúsítottat vettek őrizetbe. 

A BBC hírportálja szerint a szekta egyik egykori „hitszónoka” a The New York Times című amerikai lapnak adott nyilatkozatában arról számolt be, hogy először a gyerekeket éheztették halálra úgy, hogy ”a napon kellett böjtölniük, hogy gyorsabban meghaljanak”. Titus Katana közölte, hogy a tervben aztán a nők és férfiak következtek.

A hatóságokkal együttműködő Katana a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak elmondta, hogy a fiatalokat étlen-szomjan kunyhókba zárták öt napra. „Pokrócokba csavarták és eltemették őket, még azokat is, akik még lélegeztek” közölte Katana.

A The Guardian brit napilap hírportálján a napokban arról számolt be, hogy több holttestnek eltávolították a szerveit, a rendőrség így feltételezi, hogy a gyanúsítottak szervkereskedelemben is érintettek voltak. A halottkémi jelentések szerint a halálozások oka jellemzően az éhezés volt, több esetben – köztük gyerekek maradványait is vizsgálva – fojtogatásra, fulladásra és verésre utaló jelekre is leltek.

(Kiemelt képünkön: A biztonságiak egy kimentett fiatalt cipelnek az erdőből Shakaholában, Malindi tengerparti város mellett. Fotó: Yasuyoshi CHIBA / AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.