Meglepő ok miatt maradt titokban az amerikai védelmi miniszter kórházi kezelése

Joe Biden amerikai elnököt sem értesítették a Lloyd Austin kezeléséről.

2024. január 8., 07:52

Szerző:

Január elsején kórházba került Lloyd Austin védelmi miniszter, de csak napokkal később hozták a hírt nyilvánosságra. A titkolózás nagy felháborodást okozott a Pentagonban és általánosan az amerikai katonai körökben, ám most kiderült, hogy nem csak idén, hanem már december 22-én is bekerült a kórházba Austin. Erről sem közvetlen helyettese, sem Joe Biden elnök nem tudott – írta a Telex .

A Pentagon vasárnap esti közlése rávilágított, hogy bár a december végi kórházi kezelésről egy nap után hazaengedték a hetvenéves Austint, a kórházban töltött napon sem volt elérhető az egyik legfőbb döntéshozó, de erről sem tájékoztatta munkatársait. A cikk szerint az Austin betegségét és orvosi kezeléseit övező titkolózás ellentétes az eddigi gyakorlattal, ugyanis az ilyen természetű dolgokról általában értesíteni szokták az elnököt és a kabinet tagjait, hiszen ez fokozza a nemzetbiztonsági kockázatokat.

A Pentagon közleménye szerint részben azért nem derült ki időben, hogy a miniszter kórházba került, mert Austin vezérkari főnöke szintén beteg volt.

(Kiemelt kép: OLIVIER DOULIERY / AFP)