Manfred Weber szerint nem szabad megalkudni Magyarországgal

Manfred Weber szerint  az Orbán-kormány csak akkor kaphatja meg az EU által visszatartott milliárdokat, ha teljesíti a megszabott feltételeket és módosítja a kifogásolt jogszabályokat. 

2024. január 15., 10:16

Szerző:

Az Európai Néppárt vezetője ezt az osztrák köztévé egyik műsorában fejtette ki a véleményét. A hvg.hu szemléjéből kiderül, hogy Weber kitart amellett, hogy az Orbán-kormány csak akkor kaphatja meg az EU által visszatartott milliárdokat, ha teljesíti a megszabott feltételeket és módosítja a kifogásolt jogszabályokat. 

Bár a politikus nehezményezte, hogy Orbán Viktor blokkolja az uniós költségvetés felülvizsgálatát, véleménye szerint nem szabad megengedni, hogy Orbán az orránál fogva vezesse Brüsszelt és alkuról sem lehet szó, fel kell számolni a jogállami hiányosságokat. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy hiába berzenkedik egy sor tagállam, illetve uniós intézmény, Magyarország minden bizonnyal az Unió soros elnöke lesz 2024 második felében, ez ellen nem lehet mit tenni. Mint mondta, az nyújt számára vigaszt, hogy az európai parlamenti választások után nem szoktak új szabályozások születni, a figyelmet a vezető posztok betöltése, illetve a politikai irányok meghatározása köti majd le, ott azonban a magyar fél nemigen tud labdába rúgni.

Weber kifejtette, támogatja, hogy a kül- és védelempolitika területén a jövőben ne egyhangúlag, hanem minősített többséggel hozzák meg a döntéseket. Szerinte ezzel a megoldással erősíteni tudnák Európa geopolitikai szerepét. Megjegyezte, hogy az orosz fenyegetés miatt az EU-nak fel kell fegyverkeznie, hiszen Vlagyimir Putyin kihívást jelent, Moszkva máris hibrid hadviselést folytat. Példaként említette, hogy az oroszok a közösségi hálón keresztül befolyásolnak nyugati választásokat, illetve hogy migránsokat irányítanak Finnországba és így az Unióba.

(Fotó: Sem van der Wal / ANP MAG / ANP via AFP)

Tegnap 20:42

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.

Hatalmas balhé volt Brüsszelben az EU mezőgazdasági politikája miatt. Belga, holland, francia és olasz termelők is részt vettek azon demonstráción, melyen Brüsszel utcáit gyakorlatilag elöntötte a trágya. Égtek a gumiabroncsok és a tüntetők a rendőrségi sorfalat is áttörték. 

Petr Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg visegrádi partnereit – Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A cseh miniszterelnök nem különösebben rajong Orbán Viktorért. A V4 -csúcstalálkozó központi témája Ukrajna támogatása.