Manfred Weber arra utal, Orbán el akarja pusztítani a kohl-i Európát

Kemény cikket írt Manfred Weber a Welt am Sonntagba.

2020. december 27., 12:24

Szerző:

Interjút adott Manfred Weber, az Európai Néppárt, az EPP frakcióvezetője a német Welt am Sonntagnak, egy héttel azután, hogy Orbán Viktor is interjút adott a lapnak, írja a Szabad Európa. Ő akkor párhuzamot vont a Szovjetunió és az EU között. (kérdés: Ön Brüsszelt Moszkvához hasonlítja? Válasz: Már nem sok hiányzik hozzá. Korábban a moszkvai Központi Bizottság szabta meg az ideológiai irányvonalat. Aki nem tartotta magát ezekhez, azt nyomás alá helyezték. Věra Jourová uniós biztos a jogállamisági mechanizmussal egy hasonló, egyértelmű jogi definíció és mindenki számára érvényes, objektív kritériumok nélküli ellenőrző hatóságot akar bevezetni.) 

Weber szerint aki egyenlőségjelet tesz az EU és a Szovjetunió közé, az "el akarja pusztítani azt az Európát, amelyet Helmut Kohl generációja épített".   

A frakcióvezető arról is beszélt, a társadalmi megrázkódtatások nem kezelhetőek populizmussal vagy kulturális háborúval, ahogy ezt Orbán követeli. A jogállamiság lebontása, a nacionalizmus vagy a megosztottság ösztönzése nem hatékony eszköz a társadalmi kihívások leküzdésére. 

Ismert, Orbán szerint az EU-s pénzek a multik és nagy cégek extrarprofitjának kompenzálásaként tekinthetőek, amelyeket nálunk realizálnak, és ami miatt a cégek anyaországai fizetnek Magyarországnak (is). Weber az EU-s pénzekről azt mondja, az EU „nem fejős tehén, hanem sors- és értékközösség”. Az értékek elsősorban az egyén méltóságára vonatkoznak, függetlenül attól, hogy az illető "Európa fejlődő régióiban vagy a lesbosi menekülttáborban él, és függetlenül attól, hogy keresztény, zsidó vagy muszlim".