Málna köztársaság

Köztudott, hogy ha igazán aromás epret, különlegesen finom málnát, nagyszemű (és édes) ribizlit, ínyenceket is elbűvölő áfonyát akarunk enni, akkor Lengyelországba kell menni, ott ugyanis ezek a hazai gyümölcsök a legkiválóbb minőségűek. Azt azonban kevesen tudják, hogy a málnatermelésben tavaly a lengyelek a világ első helyére kerültek.

2013. július 13., 11:17

Ez a kiváló eredmény – mint azt a lengyel lapok írták – annak köszönhető, hogy a málna egy új fajtáját kísérletezték ki, és termesztették, a találó Polana névre hallgató változatot. Ezt a szakemberek szerint kevésbé drága fajtát akkor lehet szedni, amikor már nincs a piacon a nagyon népszerű nyári változat, augusztustól az első fagyokig, és rendkívül jó minőségben mára már meglehetősen nagy területeken termelik.

Mint a cikkekből kiderül, ennek a málnának az elterjedéséhez Lengyelországban nagy mértékben hozzájárult az Európai Unió, ugyanis 2007 óta kötelezően támogatják a bogyós gyümölcsök előállítását, hektáronként 400 euróval. Ennek következtében a 2004-2006-ban még csak néhány ezer hektáros termőterület 2012-re 28 ezer hektárra emelkedett. Ez a szám azonban feltehetően tovább fog nőni, mert ebben a mezőgazdasági ágban még hatalmas lehetőségek rejlenek – vélik a szakemberek. Lengyelország éghajlata ugyanis nagyon megfelel ehhez és a szaktudás is rendelkezésre áll.

A málnatermelők nagyon szeretnének olyan sikereket elérni, mint az almával foglalkozó kollégáik, és úgy vélik, ez hozzájárulhat a feldolgozó iparnak átadott gyümölcs árainak emelkedéséhez is, amire most panaszkodnak a málnával foglalkozók.

Meglepő, de Lengyelországban mindennek dacára nem a málnaszörp a kedvenc ital, ugyan ebből is számos fajta létezik, de a lengyelek előnyben részesítik a hagyományos fekete ribizli szörpöt. Ugyanakkor a lengyel konyha nagy leleményességgel használja a málnát is. Álljon itt egy olyan egyszerű recept, ami talán még annak nehezen is nevezhető, de a legkisebb háziasszonyi gyakorlattal elővarázsolhatunk egy kis finomságot pillanatok alatt.

Málnakrém

Egyszerű, gyors, de gyorsan is kell elfogyasztani, mert nagyon hamar romlik. Cukor helyett bármilyen édesítőt használhatunk, akkor diabeteszesek is fogyaszthatják.

Hozzávalók:
25 dkg málna
3 evőkanál cukor
3 tojás

Elkészítés:

A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk csaknem az összes málnát – néhány szemet megtartunk a díszítéshez – , ízlésünknek megfelelően törjük össze, lehet jobban, vagy nagyobb szemrészeket is megtartva. Jól elkeverjük, majd a fehérjét habbá verjük és óvatosan hozzáadjuk a tojásos-málnás krémhez. Poharakba töltjük, málnaszemekkel díszítjük, és lehűtve tálaljuk. (Ha valaki szereti, tehet hozzá ízesítésnek némi apróra vágott mentát is, de egy-két csepp rum sem árt!)

Ne tegyük el másnapra a nyers tojás miatt, de ne féljünk, ha a család szereti a gyümölcsöt és a finomságot, hamar el fog fogyni.