Megölték a mali junta vezetőjének kabinetfőnökét egy orvtámadásban

Megölték Oumar Traorét, a mali junta vezetőjének kabinetfőnökét egy orvtámadásban a mauritániai határ közelében.

2023. április 20., 19:38

Szerző:

A tájékoztatás szerint a két napja végrehajtott támadásban négyen vesztetették életüket egy hivatalos küldöttség tagjai közül, köztük a mali katonai kormányzat vezetőjének, Assimi Goita ezredesnek a kabinetfőnöke. Az incidens körülbelül négyszáz kilométerre északra történt a fővárostól, Bamakótól egy olyan térségben, ahol dzsihadisták garázdálkodnak. Egyelőre senki sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként 

– közölte csütörtökön a nyugat-afrikai országot irányító katonai hatalom.

A delegáció Nara városának határába, a határon átnyúló Wagadou erdőségbe utazott, hogy a helyi lakosság ellátását szolgáló kutak fúrásához jelöljön ki megfelelő helyeket.

Mali 2012 óta belpolitikai válsággal küzd. Az először csak az ország északi részét uraló dzsihadisták kiterjesztették hatalmukat Mali középső és déli részére, majd a szomszédos Burkina Fasóra és Nigerre is. Az ország élén most a puccsal hatalomra került Assimi Goita áll ügyvezető elnökként.

(Kiemelt képünk: 2023. április 14., Mali, Bamako: utcai jelenet Bamakóban, Mali fővárosában. A német kormány 2024 májusáig ki akarja vonni az ENSZ Minusma missziójában jelenleg szolgáló több mint 1100 férfit és nőt. (Fotó: N: Michael Kappeler/dpa))