Majomhimlő: Ezer felett a regisztrált fertőzöttek száma

A Járványügyi Központ hétfőn 2-es szintre emelte a majomhimlő elleni riasztást, arra biztatva az embereket, hogy fokozott óvintézkedéseket tegyenek a járvány megfékezése érdekében, amely az elmúlt hónapban 29 nem endémiás országra terjedt át. A legmagasabb szint a 3-as szintű besorolás. 

2022. június 7., 21:05

Szerző:

Hétfőig 29 országból eddig 1019 megerősített és feltételezett majomhimlős esetet jelentettek a közegészségügyi szervezet szerint – írja a CNBC.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) megerősítette a majomhimlő elleni útmutatását, és arra ösztönzi az embereket, hogy tegyenek extra óvintézkedéseket, mivel a vírus globális megbetegedései meghaladták az ezret.

Bár a közegészségügyi szerv szerint a lakosságot érintő kockázat továbbra is alacsony, a fokozott riasztás arra ösztönzi az embereket, hogy kerüljék a beteg emberekkel - beleértve a bőr- vagy nemi szervi elváltozásokkal küzdő embereket -, valamint a beteg vagy elhullott állatokkal való szoros érintkezést. Arra is felszólítja azokat, akiknél a vírus tünetei, például megmagyarázhatatlan bőrkiütés vagy elváltozások jelentkeznek, hogy kerüljék a másokkal való érintkezést, és forduljanak egészségügyi szolgáltatójukhoz útmutatásért.

Hétfőig a CDC szerint 29 országból 1019 megerősített és feltételezett majomhimlős esetet jelentettek. Az Egyesült Királyságban regisztrálták messze a legtöbb esetet, 302 feltételezett és megerősített fertőzéssel. Ezt követi Spanyolország 198, Portugália 153 és Kanada 80 megbetegedéssel.

Egészségügyi szakértők nyomokat keresnek a járvány forrására, amelyet történelmileg az endémiás országokból való utazással hoztak összefüggésbe. Az Egészségügyi Világszervezet majomhimlővel foglalkozó technikai vezetője szerdán azt mondta, hogy a vírus „hetekig, hónapokig vagy esetleg néhány évig” észrevétlenül terjedhetett a nem endémiás országokban.

Az Egyesült Államokban két majomhimlő-törzset észleltek

A CDC azonban pénteken közölte, hogy jelenleg legalább két, genetikailag különböző majomhimlő-változat kering az Egyesült Államokban, ami tovább növeli az egészségügyi szakértők zavarát. Az Egyesült Államokban eddig összesen 30 esetet jelentettek a vírusból.

„Bár hasonlítanak egymásra, genetikai elemzésük azt mutatja, hogy nem kapcsolódnak egymáshoz”

– mondta Jennifer McQuiston, a CDC nagy következményekkel járó kórokozókkal és patológiával foglalkozó részlegének igazgatóhelyettese a két változatról egy pénteki sajtótájékoztatón.

McQuiston szerint valószínűsíthető, hogy a két törzs két különböző esetből származik, amikor a vírus Afrikában az állatokról átterjedt az emberekre, majd emberről emberre való érintkezés útján terjedt. 

(Kiemelt képünk: A Centers for Disease Control and Prevention által rendelkezésre bocsátott kézi fotó 1997-ben készült a Kongói Demokratikus Köztársaságban (KDK) kitört majomhimlőjárvány vizsgálata során, és egy majomhimlős beteg hátsó felületét ábrázolja, aki a jellegzetes kiütés megjelenését mutatja a gyógyulási szakaszban. Fotó: 
Brian W.J. Mahy / Centers for Disease Control and Prevention / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.